Zagreba Lajfhaki

Koje su prednosti nara i jedu li se njegove sjemenke?

Naziv nar dolazi od latinske riječi granatus, što znači “zrnast”.

Postoji više od deset sorti koje se međusobno razlikuju po okusu. Boja sorti također ima neke razlike.

Zajedničko im je to što se plodovi sastoje od mnogo zrna. Međusobno su odvojeni membranom.

Ovaj članak će vam reći o prednostima plodova i soka nara za prevenciju mnogih bolesti, kao i zašto biste trebali uključiti nar u svoju svakodnevnu prehranu.

Korisna svojstva nara

Nar se smatra jednim od najjačih antiseptika biljnog podrijetla. Kod stomatitisa, upale grla i faringitisa dobro je ispirati usta i grlo uvarkom od kore nara ili otopinom soka.

Fotografija: Pixabay

Tanini sadržani u soku ili dekoktu imaju analgetski učinak, a infekcija se ubija organskim kiselinama.

Nar sadrži ogromnu količinu vitamina B6, B12, C i P. Ovi vitamini usporavaju proces starenja. Kada je koža oštećena, poboljšava proces oporavka, čineći kožu elastičnom i glatkom.

Postoji nekoliko vrsta voća koje mogu jesti dijabetičari. Granat je jedan od njih. Ispijanje samo pola žličice soka od nara četiri puta dnevno prije jela pomaže značajno smanjiti šećer u krvi kod oboljelih.

Sok od nara, kao i njegova zrna, pomažu onima koji su izgubili apetit, obnavljajući probavni proces ubrzavajući metabolizam. Budući da sok od nara sadrži veliku količinu kiselina, preporuča se razrijediti ga vodom. Nutricionisti savjetuju korištenje sjemenki nara u salatama.

Osim što podržava imunološki sustav, nar pomaže kod anemije i vraća energiju nakon duge bolesti. Oni koji stalno jedu bobice ravno iz sjemenki primjećuju stabilnost živčanog sustava, normalizaciju sna i odsutnost glavobolje.

Kozmetolozi savjetuju izradu kreme od mješavine malo prepečenih i zdrobljenih kora nara, maslinovog ulja ili maslaca.

Ova krema se preporučuje za masnu kožu.

Jedu li kosti?

Budući da sjemenke sadrže puno vitamina E i F, koji normaliziraju hormonalnu ravnotežu tijela, a također stimuliraju rad crijeva, jesti ih je ne samo moguće, već i potrebno.

Postoji samo jedan uvjet – crijeva moraju biti zdrava. Ako postoji bolest probavnog trakta, liječnici ne savjetuju jesti nar, a kamoli sjemenke.

Nar je koristan za djecu za održavanje apetita i jačanje desni. Do tri godine šipak se još ne preporučuje za krhka crijeva. Osobito se ne smiju konzumirati kosti.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version