Pizzu danas znaju i vole svi, mladi i stari.
Pojavio se davno i postao popularno i ukusno jelo.
Svatko u recept može dodati sastojke koje voli. Stoga postoji veliki broj vrsta pizza. Pizzu možete napraviti kod kuće, kupiti je gotovu u trgovini ili čak naručiti pizzu online.
Ali ipak, unatoč svoj ukusnosti ovog jela, još uvijek se postavlja pitanje o njegovim prednostima i šteti tijelu. Pokušajmo razumjeti ovo pitanje.
Ispostavilo se da su znanstvenici, ispitavši sastavne dijelove pizze, došli do zaključka da je ona vrlo korisna za tijelo.
Naravno, ako je pizza pripremljena od prirodnih i neoštećenih proizvoda.
Tijesto za pizzu radi se prvenstveno od pšenice koja sadrži mekinje i endosperm koji su bogati antioksidansima.
Antioksidansi pak pomažu tijelu da se zaštiti od štetnih tvari. A kako bi antioksidansi bili aktivni i pomogli tijelu, pizza se kuha na temperaturi od 300 stupnjeva.
Drugi glavni sastojak pizze su rajčice ili pasta od rajčice. Rajčice sadrže još jedan antioksidans – likopen.
Tvari koje sadrže likopen mogu se oduprijeti mnogim bolestima, pa čak i smanjiti rizik od određenih vrsta raka.
Shvatili smo koje su prednosti pizze, ali koja je njena šteta?
Budući da je pizza vrlo zasitno i hranjivo jelo, ne treba pretjerivati s njom.
Čak i vaši omiljeni slatkiši u velikim količinama mogu izazvati alergije.
Ali ne smijete sebi uskratiti zadovoljstvo uživanja u okusu omiljene pizze, jer nije samo ukusna, već je i zdrava.