Zagreba Lajfhaki

Koje su rajčice zdravije – crvene ili žute: što je važno pri kupnji povrća

Svi znaju da voće i povrće različitih boja ima različite učinke na tijelo. To je dokazano za papriku i jabuku.

Logično je da isto pravilo vrijedi i za raznobojne rajčice.

Postoji veliki izbor rajčica. Nisu samo crvene ili žute, već i narančaste, ljubičaste, ružičaste, prugaste, crne, a možda to nisu sve boje i nijanse.

Razgovarajmo o učincima najčešćih rajčica na tijelo.

Crvene rajčice

Bogat je likopenom, antioksidansom koji štiti od slobodnih radikala. Također sadrže vitamin A, C, kalij.

Fotografija: © Belnovosti

Ružičaste rajčice

Bogata antocijaninima – antioksidansima koji smanjuju upalu. Također sadrži vitamin C, A i kalij.

Žuta i narančasta

Sadrže puno karotena – antioksidansa koji štiti od kardiovaskularnih bolesti i onkologije. Također sadrži vitamin C, B6 i kalij.

Po sastavu sličan narančastim rajčicama. Sadrže beta-karoten, jačaju imunološki sustav, štite od niza bolesti, a bogate su vitaminom C i A.

Zelene rajčice (nezrele)

Sadrže manje hranjivih tvari od zrelog voća, ali zato sadrže vitamine C, K, te mnogo željeza i kalija.

Crne rajčice

Antocijanini uključeni u sastav poboljšavaju vid i rad mozga, sadrže vitamin C, željezo i bakar.

Ove rajčice sadrže više antioksidansa od običnih sorti rajčica i smatraju se zdravijima.

No, vrijedi napomenuti da boja rajčice nema gotovo nikakvog utjecaja na okus, a glavna značajka na koju se morate usredotočiti pri kupnji je kvaliteta.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version