Svi znaju da voće i povrće različitih boja ima različite učinke na tijelo. To je dokazano za papriku i jabuku.
Logično je da isto pravilo vrijedi i za raznobojne rajčice.
Postoji veliki izbor rajčica. Nisu samo crvene ili žute, već i narančaste, ljubičaste, ružičaste, prugaste, crne, a možda to nisu sve boje i nijanse.
Razgovarajmo o učincima najčešćih rajčica na tijelo.
Crvene rajčice
Bogat je likopenom, antioksidansom koji štiti od slobodnih radikala. Također sadrže vitamin A, C, kalij.
Ružičaste rajčice
Bogata antocijaninima – antioksidansima koji smanjuju upalu. Također sadrži vitamin C, A i kalij.
Žuta i narančasta
Sadrže puno karotena – antioksidansa koji štiti od kardiovaskularnih bolesti i onkologije. Također sadrži vitamin C, B6 i kalij.
Po sastavu sličan narančastim rajčicama. Sadrže beta-karoten, jačaju imunološki sustav, štite od niza bolesti, a bogate su vitaminom C i A.
Zelene rajčice (nezrele)
Sadrže manje hranjivih tvari od zrelog voća, ali zato sadrže vitamine C, K, te mnogo željeza i kalija.
Crne rajčice
Antocijanini uključeni u sastav poboljšavaju vid i rad mozga, sadrže vitamin C, željezo i bakar.
Ove rajčice sadrže više antioksidansa od običnih sorti rajčica i smatraju se zdravijima.
No, vrijedi napomenuti da boja rajčice nema gotovo nikakvog utjecaja na okus, a glavna značajka na koju se morate usredotočiti pri kupnji je kvaliteta.