Očito je da je kuhani ili pečeni krumpir puno zdraviji od prženog.
Uostalom, kao rezultat toplinske obrade u ulju, noćurak postaje masniji i kaloričniji.
A ova opcija kuhanja prepuna je pojave spojeva koji nisu sigurni za tijelo u jelu.
Osim toga, prilikom pripreme prženih krumpirića mnogi gurmani očito pretjeruju sa solju.
Općenito, krumpir je bolje kuhati ili peći nego pržiti.
Ali onda se postavlja pitanje: “Koja je opcija za preradu povrća bolja – kuhanje ili pečenje?”
Kuhani i pečeni krumpir: što je zdravije?
Odmah naglasimo da su obje varijante jela zdrave.
No, pravilno pečen krumpir ipak je nešto zdraviji od kuhanog.
Postoji jednostavno objašnjenje: kad se stavi u kipuću vodu velebilje može izgubiti i do polovice vitamina. Prilikom pečenja ovaj problem postaje mnogo manje hitan.
Zbog toga krumpir treba kuhati u pećnici. Ali to se mora učiniti ispravno.
Prije svega, preporučljivo je potpuno prestati koristiti ulje. Drugo, krumpir se mora okrenuti na vrijeme kako bi se izbjeglo spaljivanje i stvaranje opasnih spojeva.
Također morate uzeti u obzir da je pečeni krumpir nešto kaloričniji od kuhanog. Ova informacija je važna za osobe koje mršave.