Zagreba Lajfhaki

Koji je krumpir zdraviji – kuhani ili pečeni: zapamtite ovo zauvijek

Očito je da je kuhani ili pečeni krumpir puno zdraviji od prženog.

Uostalom, kao rezultat toplinske obrade u ulju, noćurak postaje masniji i kaloričniji.

A ova opcija kuhanja prepuna je pojave spojeva koji nisu sigurni za tijelo u jelu.

Osim toga, prilikom pripreme prženih krumpirića mnogi gurmani očito pretjeruju sa solju.

Općenito, krumpir je bolje kuhati ili peći nego pržiti.

Fotografija: © Belnovosti

Ali onda se postavlja pitanje: “Koja je opcija za preradu povrća bolja – kuhanje ili pečenje?”

Kuhani i pečeni krumpir: što je zdravije?

Odmah naglasimo da su obje varijante jela zdrave.

No, pravilno pečen krumpir ipak je nešto zdraviji od kuhanog.

Postoji jednostavno objašnjenje: kad se stavi u kipuću vodu velebilje može izgubiti i do polovice vitamina. Prilikom pečenja ovaj problem postaje mnogo manje hitan.

Zbog toga krumpir treba kuhati u pećnici. Ali to se mora učiniti ispravno.

Prije svega, preporučljivo je potpuno prestati koristiti ulje. Drugo, krumpir se mora okrenuti na vrijeme kako bi se izbjeglo spaljivanje i stvaranje opasnih spojeva.

Također morate uzeti u obzir da je pečeni krumpir nešto kaloričniji od kuhanog. Ova informacija je važna za osobe koje mršave.

Exit mobile version