Koji proizvod smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2: potvrdili istraživači

Kod dijabetesa tipa 2, interakcija inzulina sa stanicama tjelesnih tkiva je poremećena.

Skupina znanstvenika s Otvorenog sveučilišta Katalonije, Španjolska, otkrila je da je rizik od razvoja ove bolesti manji ako osoba slijedi posebnu dijetu.

Proveli su istraživanje na 152 pacijenta kojima je dijagnosticiran predijabetes. Dob ispitanika bila je 65 godina i više.

Sudionici eksperimenta bili su podijeljeni u dvije skupine. Prva grupa je u svoju prehranu svaki tjedan dodala 200 g sardina u maslinovom ulju.

Pritom je ribu bilo potrebno jesti cijelu, zajedno s kostima, jer sadrže puno kalcija i vitamina D.

Dijabetes
Fotografija: Pixabay

Prehrana druge skupine ostala je nepromijenjena.

U skupini koja nije uključivala sardine u svoju prehranu, 27% je bilo pod visokim rizikom od dijabetesa.

Zauzvrat, među onima koji su jeli ribu svaki dan, 37% je bilo u opasnosti. Godinu dana kasnije, ovaj broj je pao na 8%.

Osim toga, primijećena su poboljšanja biokemijskih parametara, uključujući smanjenje indeksa inzulinske rezistencije, povećanje “dobrog” kolesterola i hormona koji ubrzavaju razgradnju glukoze, kao i smanjenje krvnog tlaka.

Ranije smo rekli tko bi trebao jesti kiseli kupus.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki