Istraživanja tijekom godina otkrila su da određeni vitamini imaju protuupalni učinak. Mogu se dobiti u obliku suplemenata i konzumiranjem namirnica koje ih prirodno sadrže.
• Vitamin A
Studije su otkrile da vitamin A može zaštititi imunološki sustav od pretjerane aktivnosti i izazivanja upale. Beta-karoten je provitamin koji se u tijelu pretvara u vitamin A. Zahvaljujući antioksidativnim svojstvima, štiti tijelo od slobodnih radikala.
Izvori hrane
Hrana bogata vitaminom A uključuje mrkvu, zelje maslačka, kelj, špinat i veliki izbor lisnatog povrća.
• B vitamini
Ljudi s niskim razinama vitamina B6 često imaju visoke razine C-reaktivnog proteina, još jednog spoja odgovornog za upalu, posebno kod autoimunih bolesti kao što je reumatoidni artritis.
Jedna je studija otkrila da čak i male doze folne kiseline, vitamina B9 koje se uzimaju svakodnevno i kratkotrajno, mogu smanjiti upalu.
Izvori hrane
Kako biste smanjili upalu i povećali vitamin B6, pokušajte jesti hranu s visokim udjelom vitamina B, uključujući kupus, papriku, gljive, dinju, tunu i perad. Izvori folne kiseline u hrani uključuju grašak, tamno lisnato povrće, šparoge i jetru.
Liječnici su naveli vitamine koje bismo trebali unositi u jesen
• Vitamin C
Vitamin C je poznat po održavanju zdravlja i dobrog funkcioniranja imunološkog sustava. Osim toga, istraživanja pokazuju da nas vitamin C može spasiti od slobodnih radikala odgovornih za razvoj upala.
Vitamin C, poput vitamina B, također može pomoći u smanjenju C-reaktivnog proteina. Suplementi su korisni, ali uvijek je najbolje pokušati unositi vitamin C iz prehrane.
Izvori hrane
Da biste dobili više vitamina C iz prehrane, jedite raznovrsno voće i povrće, koje je također krcato antioksidansima i može poboljšati zdravlje, potencijalno smanjujući rizik od srčanih bolesti i raka.
• Vitamin D
Prema izvješću Food & Nutrition Research, do 41,6% ljudi ima manjak vitamina D. Studije već dugo povezuju niske razine vitamina D s raznim upalnim bolestima. Osim toga, znanstvenici su nepokolebljivi da normalizacija razine vitamina D može pomoći u smanjenju upale u tijelu.
Drugo izvješće objavljeno u The Journal of Immunology pokazuje da su specifični molekularni i signalni događaji odgovorni za sposobnost vitamina D da inhibira upalu.
Vitamin D tijelo prirodno proizvodi nakon izlaganja suncu, ali ne može svatko dobiti potrebne količine na taj način. Ako vaši testovi pokažu da su vam razine vitamina D niske, trebate se posavjetovati sa stručnjakom kako biste prevladali nedostatak.
Izvori hrane
Najbolji prehrambeni izvori vitamina D su riba, žumanjci jaja i hrana obogaćena vitaminom D, uključujući mlijeko.
Najopasniji vitamini za osobe starije od 40 godina
• Vitamin E
Vitamin E je još jedan antioksidativni vitamin, što znači da može smanjiti upalu. Rezultati meta-analize objavljeni u European Journal of Clinical Nutrition potvrđuju da vitamin E ima protuupalna svojstva i da bi suplementacija mogla biti korisna za ljude koji pate od upalnih stanja.
Izvori hrane
Vitamin E se prirodno nalazi u orašastim plodovima i sjemenkama, uključujući bademe i sjemenke suncokreta. Mnogo voća i povrća također je bogato vitaminom E, poput avokada i špinata.
• Vitamin K
Izvješće u časopisu Metabolism otkrilo je da vitamin K može smanjiti upalne markere, pomoći u zgrušavanju krvi i zaštititi zdravlje kostiju, a većina ljudi ga ne dobiva dovoljno putem prehrane.
Odrasli muškarci trebali bi ciljati na 120 mikrograma (mcg) vitamina K dnevno, dok bi žene trebale ciljati na približno 90 mcg. Preporučene dnevne količine za djecu su manje.
Izvori hrane
Postoje dvije vrste vitamina K: vitamin K1 i vitamin K2. Vitamin K1 nalazi se u lisnatom povrću, uključujući kelj, špinat, brokulu i kupus, dok se K2 nalazi u piletini, jetri i jajima.
Milena Vasileva