Zagreba Lajfhaki

Koju hranu starije osobe trebaju izbjegavati?

Bliže starosti, odnosno nakon 60. godišnjice, prehrambeni zahtjevi za ljude postaju stroži. Ako ih se pridržavate, možete izbjeći zloćudni tijek bolesti i poboljšati zdravlje svog organizma. To je za FederalPress izvijestio nutricionist, doktor medicinskih znanosti Mikhail Ginzburg.

“Nakon 60. obljetnice prehrambeni zahtjevi za ljude su stroži nego u mladosti. Ne morate ih se pridržavati, ali dobro je znati da ako želite dobro proživjeti starost, dobro je poduzeti mjere“, rekla je dr. Ginsburg.

Nezdrava prehrana dovodi do ranog nastanka bolesti povezanih sa starenjem i zloćudnijeg tijeka, kaže nutricionist Mikhail Ginzburg.

Začin koji produžava život

Kako bi se spriječile negativne posljedice, savjetuje da se odrekne šećera, bijelog kruha, riže, margarina, čipsa, slatkiša i smanji konzumaciju suncokretovog ulja.

“Trebalo bi se odreći i crvenog mesa i visokoprerađenih proizvoda, odnosno kobasica. Ovi proizvodi ometaju dugovječnost”, rekao je dr. med.

Morska riba, začinsko bilje, povrće, bobičasto voće, orasi, voće, kiselo-mliječni napitci, kiselo povrće, žitarice, crni kruh, poput raži, kao i istočnjački začini – kurkuma, đumbir, imaju pozitivan učinak.

Češnjak i luk se smatraju ne manje korisnim, a piletina ili puretina mogu se jesti kao meso. Umjesto suncokretovog ulja, liječnik savjetuje da pogledate maslinovo ulje, kokosovo ulje ili laneno ulje.

Zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

Exit mobile version