Zagreba Lajfhaki

Kokosove pahuljice – korisne i podcijenjene

Foto: iStock/Gulliver

Ako tražite ukusnu poslasticu s niskim udjelom ugljikohidrata, kokosove ljuskice mogu biti prava stvar za vas. U usporedbi s ostalim suhim voćem, sušeni kokos često se podcjenjuje. Ali njegove prednosti i iznimno visoka nutritivna vrijednost čine ga jednim od najvrjednijih dodataka jelovniku. Evo njegovih korisnih svojstava:

1. Balastne tvari

Kokosove ljuskice su među najbogatijim izvorima balastnih tvari. Ove tvari smanjuju rizik od zatvora i hemoroida potičući probavu i redovito pražnjenje crijeva. Uravnotežuju šećer i time smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2. Balastne tvari također sprječavaju prekomjernu težinu, povećavajući osjećaj sitosti nakon obroka.

2. Masne kiseline

Kokosove strugotine sadrže najveći dio zasićenih masnih kiselina – srednjelančane masne kiseline (MST masti). Za razliku od dugolančanih masti sadržanih u uobičajenim stolnim uljima, MCT masti tijelo lakše i brže apsorbira i probavlja. Oni idu izravno iz crijeva u jetru, gdje se koriste kao izvor energije. Budući da se kalorije u MCT mastima iskoriste odmah, mnogo je manja vjerojatnost da će biti pohranjene kao mast. Zato su kokosove ljuskice prikladne ne samo za brzo podizanje energije, već i za poslasticu između obroka.

3. Minerali

Kokosove ljuskice su bogate vitaminima i mineralima. Najvažniji elementi u tragovima su željezo, kalij, magnezij, kalcij, fosfor i mangan. Osim toga, meso ploda sadrži laurinsku kiselinu, koja se u svom prirodnom obliku također nalazi u majčinom mlijeku. Svojim antibakterijskim djelovanjem štiti od virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija.

Exit mobile version