Zagreba Lajfhaki

Koliko sira dnevno je dobro?

„Komentirani mliječni proizvod dobar je izvor kalcija i proteina. Kalcij je koristan za naše kosti, a mliječni protein, koji se lako apsorbira, građevinski je materijal za tijelo”, objašnjava stručnjak.

Osim toga, ovaj se proizvod smatra dobrim izvorom vitamina D koji mnogima nedostaje, dodaje nutricionistica. Komentirana mliječna hrana sadrži triptofan. To je aminokiselina od koje nastaju melatonin i serotonin. Melatonin nam pomaže da dobro spavamo. Antioksidans je i sprječava bolesti povezane sa starenjem. S druge strane, serotonin nam osigurava dobro raspoloženje.

“Mliječna mast u sastavu ovog proizvoda u umjerenim količinama pomoći će tijelu u proizvodnji hormona. Sadrži i vitamin A. Neophodan je za vid, imunološki sustav, jačanje sluznice, zdravu kožu, kosu i nokte”, dodaje stručnjakinja

Znanstvenici su otkrili što se događa s krvnim žilama ljudi koji svakodnevno jedu sir – iznenadit ćete se

Svježi sir i slani sir najzdravije su opcije za starije osobe, smatra dr. Elena Solomatina.

Stručnjak je primijetio da ova dva proizvoda sadrže velike količine kalcija i proteina. Pritom sadrže mnogo manje masti i soli od ostalih vrsta sireva, što može naškoditi zdravlju najstarijih ljudi.

U skuti i ukiseljenim sirevima nema puno soli. Imaju nizak udio masti, 15-20%, dok obični sirevi sadrže oko 45-50% masti.

Doktorica Elena Solomatina dodaje da su proizvodi s visokim udjelom soli posebno štetni za starije osobe. To je zbog činjenice da sol potiče zadržavanje tekućine, povećava krvni tlak i negativno utječe na metaboličke procese. Puno soli, prema studijama, može čak dovesti do raka želuca, upozorava stručnjak.

Isto vrijedi i za masnoće koje sadrže različite vrste sireva. Prema riječima nutricionista, ti su nutrijenti potrebniji u mladoj dobi, kada se stanice aktivnije dijele.

Više: Ovo je najbolji sir za mršavljenje

U starijoj dobi metabolizam masti, odnosno lipida je već poremećen i ljudi su skloni razvoju ateroskleroze, povišenom kolesterolu i pretilosti. Stoga treba smanjiti količinu konzumiranih zasićenih masti. Inače, to dovodi do taloženja plakova u krvnim žilama, visokog krvnog tlaka i povezanih komplikacija.

Važno: članak je samo informativnog karaktera i ne zamjenjuje uravnoteženu prehranu i savjetovanje sa stručnjakom!

Exit mobile version