Zagreba Lajfhaki

Kome i zašto su rajčice kontraindicirane?

Ljeto – vrijeme svježeg voća i povrća. U tom razdoblju pokušavamo učiniti sve što je moguće kako bismo zasitili svoje tijelo korisnim vitaminima i mineralima. Rajčice su vrlo korisne među povrćem. Međutim, kako se pokazalo, oni mogu biti opasni za neke ljude. Reći ćemo vam u kojim slučajevima vam ovo povrće može naškoditi.

• Bolest žučnih vodova

Ako imate dijagnosticiranu bolest žučnih putova, najbolje je ne jesti rajčice jer imaju snažan koleretski učinak. Nutricionisti preporučuju čak ni ne jesti ovo povrće. Problem je u tome što čak i mali komadić može biti opasan za osobe s žučnim kamencima ili kamencima u žučnim kanalima.

Jesu li rajčice na našem tanjuru rajčice?

• Bolesti bubrega

Rajčice su također kontraindicirane za osobe koje imaju problema s bubrezima. Ovo povrće sadrži oksalnu kiselinu, koja nepovoljno utječe na ravnotežu vode i soli u tijelu. Liječnici kažu da čak i konzervirane ili termički obrađene rajčice mogu izazvati stvaranje bubrežnih kamenaca.

• Problemi sa zglobovima

Ista ta oksalna kiselina, koja se nalazi u rajčicama, može štetiti ljudima koji imaju bolove u zglobovima. Problem je u tome što povećanje koncentracije ove kiseline u ljudskom tijelu može izazvati jaku bol.

• Ulkus ili gastritis

Često je čir ili gastritis također znak povećane kiselosti. S ovim problemima, bolje je odustati od slanih i ukiseljenih rajčica. A u slučaju pogoršanja simptoma ovih bolesti, rajčice u potpunosti isključite iz jelovnika.

Exit mobile version