Zagreba Lajfhaki

Konzumacija soli dovodi do visokog krvnog tlaka i rizika od demencije

Nova studija ispituje vezu između velike konzumacije kuhinjske soli, visokog krvnog tlaka, kognitivnog oštećenja i, posebno, demencije. Otkriveni su hormoni i enzimi koji se mijenjaju pod utjecajem soli. Poznato je kako se ti sustavi u mozgu mogu poremetiti, što zauzvrat može pomoći u sprječavanju invaliditeta.

Kuhinjska sol je izraz koji koristimo za mineral sastavljen prvenstveno od natrijevog klorida. Natrij u umjerenim količinama ima korisnu ulogu u prirodnoj funkciji tijela – poboljšava zdravlje živaca, pomaže u apsorpciji hranjivih tvari i dobrom radu mišića. Velik dio soli koja se prodaje u trgovinama ima dodan jod. Razlog je masovni nedostatak joda u tijelu. Jod kao mineral pomaže sintezu hormona štitnjače koji su neophodni za obnovu i rast tkiva.

No blagotvorni učinci soli zasjenjeni su kada je unesemo previše. Više studija pokazalo je da visok unos natrija značajno povećava rizik od hipertenzije, tj. visoki krvni tlak. Nedavno je uočen i negativan učinak soli na kognitivne sposobnosti. Oštećenja kognitivnih vještina povećavaju rizik od razvoja demencije.

Ispostavilo se da je poveznica između unosa kuhinjske soli i kognitivnog oštećenja zapravo visoki krvni tlak. Nova studija, objavljena u British Journal of Pharmacology, ispituje odnos između to troje i odgovora perifernog i središnjeg živčanog sustava na visok unos soli.

Hipertenzija zbog visokog unosa soli povezana je s hormonom angiotenzinom 2 (Ang II), koji regulira krvni tlak i ravnotežu tekućine u tijelu. Protein prostaglandin e2 (PGE2), koji ima važne fiziološke funkcije, također igra ulogu.

Za kognitivne poremećaje krivi su fosfati u soli koji se dodaju tau proteinu. Ovaj protein odgovoran je za kognitivno oštećenje i može biti ključni čimbenik Alzheimerove bolesti.

Ispitivan je odgovor mozga na učinke visokog unosa soli. Na molekularnoj razini, osim fosfata koji se dodaju tau, dolazi do smanjenja fosfatnih skupina vezanih za enzim zvan CaMKII. Ovaj protein je povezan s dobrim radom mozga i signalizacijom između sinapsi. Sličnu ulogu ima i protein PSD95, koji također pokazuje smanjenje razine. Sve biokemijske promjene dolaze od Ang II i PGE2, koji su povezani s “solnom” hipertenzijom, kažu istraživači.

Daljnji dokaz za ovu tvrdnju je učinak lijeka protiv visokog krvnog tlaka na mozak. Biokemijske promjene su u potpunosti ispravljene. Ovo sugerira da bi angiotenzin 2 i prostaglandin e2 trebali biti ciljani za liječenje. Stoga će budući tretmani biti usmjereni i na hipertenziju i na kognitivna oštećenja uzrokovana visokim unosom soli.

Reference:
Zdravstveno sveučilište Fujita. (2023., 29. svibnja) Kako je pretjerana konzumacija soli povezana s kognitivnim poremećajima i visokim krvnim tlakom. Preuzeto 30. svibnja 2023. s https://medicalxpress.com/news/2023-05-excessive-salt-consumption-linked-cognitive.html
Mouri, A. (2023., 19. travnja) Visoki unos soli izaziva kognitivno oštećenje putem interakcije sustava angiotenzina II-AT1 i prostaglandina E2-EP1. Preuzeto 30. svibnja 2023. s https://doi.org/10.1111/bph.16093

Exit mobile version