Konzumiranje luka donosi ovih 5 zdravstvenih prednosti

Vrste biljaka iz roda luka su brojne i uključuju sve vrste češnjaka te ljutiku i poriluk. Ali najpopularnije povrće iz cijelog roda je luk. Omiljen zbog prepoznatljivog okusa koji daje svakom jelu.

Može se pripremati na različite načine – kuhano, pečeno na žaru, sotirano, pečeno ili prženo. Mnogi recepti uključuju luk bez termičke obrade – u sirovom obliku povrće ima najizraženiji svjež i blago ljut okus.
Velike su razlike od luka do luka – prema boji najčešće se nalaze žuti, bijeli i crveni. Razlikuju se i po okusu – crveni luk ima slađi okus od žutog.
Luk ima niz zdravstvenih prednosti. Povrće svojim blagotvornim svojstvima može ojačati organizam i zaštititi ga od nekih bolesti.

Evo 5 zdravstvenih prednosti jedenja luka:


1. Nosi vodu i vlakna
Razlog zašto se luk tako drastično skuplja kada se kuha je visok sadržaj vode. Luk sadrži gotovo 90% vode, što ga čini niskokaloričnim. Tome su dodana vlakna u njemu. Oni se nazivaju fruktani i mogu poboljšati zdravlje debelog crijeva i smanjiti upalu i rizik od raka.


2. Daje vitamine i minerale
Vitamini C, B9 i B6 samo su neki od vitamina u jednom luku. Iz nje možete dobiti i kalij koji pomaže tijelu smanjujući krvni tlak i poboljšavajući zdravlje srca. Vitamini također pomažu na različite načine – mogu ojačati funkciju imunološkog sustava (vitamin C), pomoći u rastu stanica i metabolizmu (vitamin B9), a neki su povezani sa stvaranjem crvenih krvnih stanica (vitamin B6).


3. Pomažu u smanjenju šećera u krvi
Rezultati istraživanja pokazuju da luk može smanjiti razinu šećera u krvi u tijelu. Kod dijabetičara tipa 2 ovi su rezultati bili značajni, što luk čini idealnim dodatkom svakom obroku dijabetičara.


4. Poboljšajte zdravlje kostiju
Supstance koje se nalaze u luku mogu zaštititi tijelo od oštećenja kostiju, a rezultati nekih istraživanja pokazuju da mogu pomoći i u povećanju koštane mase.


5. Smanjuju rizik od raka
Luk ima mnogo biljnih tvari koje djeluju kao antioksidansi. Smanjuju rizik od upale i mogu zaštititi tijelo od kroničnih bolesti poput raka. Tvari koje luku daju karakterističnu boju smanjuju rizik od raka, kao i tvari koje rasplaču kada ga režete – sulfidi.


Reference:

Slavin, J. (2013., 22. travnja) Vlakna i prebiotici: mehanizmi i dobrobiti za zdravlje. Preuzeto 14. lipnja 2023. s https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23609775/
He, J. (2014., veljača) Zdravstveni učinci natrija i kalija kod ljudi. Preuzeto 14. lipnja 2023. s https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24345983/
M, A. (2010., 14. listopada) Preliminarna studija kliničkih hipoglikemijskih učinaka Allium cepa (crvenog luka) kod pacijenata s dijabetesom tipa 1 i tipa 2. Preuzeto 14. lipnja 2023. s https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21079693/

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki