Kraj posta je kolesterolski šok

završava 25. prosinca, a mnogi koji ga obilježavaju već razmišljaju što će jesti na Božić nakon 40 dana apstinencije od životinjskih namirnica.

Pogledajte više:

To praktički znači da se tijekom posta naše tijelo navikava na hranu koja je manje masna i lakše probavljiva, odnosno na ono što često nazivamo “lakšom” hranom.

Važni savjeti gastroenterologa osobama koje poste

Gastroenterolozi upozoravaju da ljudi nakon posta obično upadaju u zamku prejedanja jer žele nadoknaditi sve čega su se tijekom posta odrekli. Stručnjaci upozoravaju da se iza bolova u trbuhu, nadutosti, plinova i neugodnog zadaha mogu kriti i ozbiljniji problemi poput kamenca u želucu, akutnog napadaja gušterače, a ponekad i srčanog udara. Iznenadno gutanje životinje može izazvati šok. Ljudi se izlažu opasnosti od naglog povećanja razine kolesterola, što zauzvrat može uzrokovati moždani ili srčani udar.

Kako pravilno “napuniti” nakon posta

Što bi bilo racionalno prehrambeno ponašanje nakon posta? Prehranu treba mijenjati postupno, uzimajući u obzir činjenicu da je tijelu potrebno neko vrijeme da se prilagodi promjeni. Vrijeme potrebno za prilagodbu je različito za svaku osobu i ovisi o dobi i zdravstvenom stanju, ali u većini slučajeva potrebno je 3-4 dana.

Pogledajte više:

Razdoblje prilagodbe bit će lakše ako postupno uvodite u svoju prehranu proizvode kojih ste se lišili tijekom posta. Najbolje je u vašem režimu, prvih dana nakon prestanka ograničenja, da prevladavaju nemasni kao što su: sir i jogurt.

Pitanje mesa stoji na isti načintreba biti “lagano” kao: piletina, puretina i govedina. Prženo nikad nije dobar izbor, pogotovo u ovom razdoblju.

Uđite u svoj režim prehranenastojeći slijediti načelo koje kaže: ne više od četiri jaja tjedno.

Obavezno unosite dovoljno voća, povrća i žitarica, i za vrijeme i nakon posta. Oni su bogati i pomoći će vašem tijelu da se nosi s štetnijom hranom.

Uvrstite u svoj jelovnik barem dva puta tjedno. Osim što je dobro za zdravlje, olakšat će vam i razdoblje prilagodbe na masniju hranu.

Posebno je važno ne pretjerivati ​​s hranom. Pokušajte jesti umjereno i raznoliko.

Izbor proizvoda je vrlo važan

Pogledajte više:

Proteini bi trebali potjecati iz nemasnog mesa, ribe i mliječnih proizvoda.

Ugljikohidrati iz različitih vrsta povrća i žitarica.

Masti iz nerafiniranih biljnih ulja. Količinu jednostavnih šećera (slatkiša) treba smanjiti što je više moguće. Neka vam voće bude prvi izbor kada se želite zasladiti.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki