Zagreba Lajfhaki

Krenula sam na dijetu bez glutena i mliječnih proizvoda i udebljala sam se. Zašto?

Ovo je stvarni slučaj i pitanje postavljeno na forumu Izdavačke kuće “Inspiracije” koja neprestano obogaćuje svoju paletu knjiga posvećenih protuupalnoj prehrani. Gospođa je napisala da ima Hashimoto i odlučila je napokon poslušati preporuku izbjegavanja glutena i mliječnih proizvoda za ovo stanje. Ideja joj je bila učiniti nešto zdravije za sebe i u međuvremenu skinuti koji kilogram. Nažalost, stvari nisu išle baš po planu.

Evo nekoliko pitanja koja si trebate postaviti u takvoj situaciji:

Pitanje 1: Čime ste zamijenili kruh?

Ako je odgovor “gotovom mješavinom bez glutena”, imate problem. Zašto – pa razlog je što te mješavine često sadrže kukuruz i rižu, a ljudi ih jedu svaki dan jer misle da su dobre za njih. Drugi problem koji se javlja je nepravilna zamjena mliječnih proizvoda njihovim imitacijama.

Izbela Wentz, autorica bestselera “Prvi uzrok”, objavljenog i kod nas u izdanju “Inspiracije”, godinama unazad objašnjava ovaj “fenomen”! U stvarnosti, ono što se događa većinu vremena nije odlazak na bezglutensku dijetu, već na “bezglutensku dijetu”.

Većina mješavina bez glutena ili gotovih slatkiša bez glutena, čak i tjestenina bez glutena, napravljena je od visoko rafinirane riže i kukuruza. Zašto? Jer su najjeftiniji! Najlakši i najmekši. A osim što su jeftini i lakši za rad, najbolje imitiraju proizvode od bijelog brašna. A masovni potrošač to želi! Želi se riješiti bijelog kruha i zamijeniti ga zdravijim bijelim kruhom. U praksi se to baš tako ne može!

U čemu je problem s kukuruzom? Osim što je GMO?

Još jedna legendarna autorica Inspiracija, Haley Pomroy, to vrlo precizno i ​​jasno kaže:

“Kukuruz se konjima daje i neposredno prije nastupa kada su previše smršavjeli. Uglavnom, čudom genetskog inženjeringa, zrno kukuruza postalo je veliko skladište šećera koji povećava proizvodnju bijelog masnog tkiva.

Što je gluten i je li štetan?

Imam puno klijenata glumaca i ponekad me netko od njih zamoli da mu pomognem udebljati se za ulogu. Kukuruz mi je jedan od najboljih pomoćnika, ako želite izgledati kao da ste trudni ili imati ravan trbuh, okrugle obraze i zaobljene ruke, jedite kukuruz. Ako želite brz metabolizam, odustanite.”

Gdje je problem s bezglutenskom hranom?

A drugi problemi s gotovom bezglutenskom hranom su previsoki udio šećera i općenito sintetika koju ona sadrži. Većina gotovih bezglutenskih namirnica zapravo je potpuna sintetika koju ne savjetujemo da jedete.

Proizvođači znaju da ako na nečemu napišu da je ok za dijabetičare, da je keto, da je bez glutena, da je niskokalorično, onda vrlo često potrošač automatski izjednačava sa zdravim! To se zove “izjednačavanje po analogiji”. Ali ako je nešto keto, nije nužno zdravo. Ako je dijabetička i/ili nemasna, gotovo je sigurno umjetna. Ako je bez glutena – pažljivo gledamo i čitamo etikete!

Što trebamo znati?

Ima puno smisla jesti bez glutena! U izbjegavanju mliječnih proizvoda također – osobito u određenim vremenima i uvjetima. A takva prehrana nedvojbeno donosi mnoge zdravstvene dobrobiti. Ali uvijek trebamo pažljivo čitati, gledati, provjeravati etikete! I da razmislimo što radimo i zašto.

Isto je i s većinom veganskih sireva, koji se često koriste kao zamjena za mliječne proizvode. Pogledajte samo njihov sastav! To su visoko rafinirani škrobovi s malo kokosovog ulja. Da, ukusni su! Ne svi, ali neki su prilično uspješni – nema sumnje. Ali nisu zdravi! Postoji brend bugarskog sira od indijskih oraščića, koji je već druga stvar i s drugačijim učinkom na naše zdravlje.

O psihološkom stavu. Što se misli?

Kad se nečega odreknemo – slatkiša, glutena, šećera, kave, alkohola… bez obzira na sve, činjenica da smo se na to odlučili tjera nas da to još više želimo. To je sasvim logična i prirodna psihička reakcija. Odsutnost rađa još veću želju, da tako kažem. Što možemo učiniti s ovom činjenicom na umu? Spremimo se! Pogledajte pravilo 5 P: “Priprema sprječava neuspjeh u izvedbi!”

8 znakova da ne podnosite gluten

Primjerice, ljudima koji prestaju jesti slatkiše dobro je da u hladnjaku imaju staklenku domaće tekuće čokolade koja se ne kvari. Kako bi, ako im naglo padne šećer u krvi, imaju opsesivnu želju za slatkim ili im se zaželi nešto što im nije u prehrani, mogu otići do hladnjaka i odmah pojesti 1-2 žlice.

Kad smo već kod slatkog, kokosove pločice su također dobra opcija za osiguranje! Imaju dugi vijek trajanja. Ali pažnja! Ove pločice su zdrave, bez glutena i šećera! Ali ako ste na dijeti za mršavljenje, trebali biste biti oprezni jer su visokokalorične.

Dakle, prije nego bilo što započnete, uvijek je dobro napraviti plan akcije. Umirite se da imamo “osiguranje” za hitne i krizne situacije i onda krenite djelovati!

Exit mobile version