Zagreba Lajfhaki

Krv u kokošjem jajetu: razlozi i sigurnost – je li moguće jesti takvo jaje

Kokošja jaja kuhare ponekad iznenade neugodno. Ne samo da su loše očišćeni ili ustajali, nego u žumanjku ima i krvi.

Je li moguće jesti takva jaja? Mnogi ljudi o tome i ne razmišljaju i odmah ih bacaju. Je li točna?

Odakle dolazi krv u jajetu?

Ne upuštajući se u biološku i anatomsku džunglu, možemo reći da prisutnost krvi u žumanjku ukazuje na puknuće krvne žile.

To se može dogoditi doslovno u zadnjim minutama prije nego što kokoš snese jaje.

Također se kaže da krvni ugrušak može biti prisutan u oplođenom ili neoplođenom jajetu.

Fotografija: © Belnovosti

Stoga nema potrebe plašiti kokoši niti se s njima grubo ponašati.

Krv također može biti uzrokovana:

  • genetika;
  • svijetlo osvjetljenje kokošinjca;
  • višak vitamina A i K u hrani;
  • kao i bolesti – gljivice, encefalomijelitis ili toksini u hrani. Ali to se događa izuzetno rijetko.

da ili ne

Nema razloga za brigu oko toga – jaje ostaje jestivo.

Ako baš želite, krv možete ukloniti vilicom ili nožem.

Ali to ni na koji način neće utjecati na okus.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version