Zagreba Lajfhaki

Kvinoja – zdrava alternativa glutenu

Kvinoja dobiva sve više pozornosti kao proizvod bez glutenapiše Yahoo News Japan.

Gluten je dobro poznati dio naše prehrane – nalazimo ga u kruhu, tjestenini i slatkišima. Mnogi od nas ga konzumiraju svakodnevno. Iako je gluten važan izvor energije, on također ima visok glikemijski indeks, što uzrokuje nagli porast razine glukoze u krvi. Osim toga, posljednjih godina postoji trend smanjenja unosa glutena, jer može dovesti do debljanja. Zbog toga su namirnice bez glutena sve popularnije.

Kvinoja je usjev vrlo sličan riži i drugim biljkama iz obitelji žitarica. Kvinoja je vrlo atraktivna zbog niskog udjela ugljikohidrata i izvrsne nutritivne ravnoteže. Primjerice, sadrži dvostruko više proteina, deset puta više željeza i kalcija te oko osam puta više dijetalnih vlakana od bijele riže. Također je dobro uravnotežen u pogledu vitamina, minerala i kalija. Njezin sadržaj folne kiseline usporediv je s onim u zelenom i žutom povrću, što kvinoju čini superhranom za žene.

Zahvaljujući niskom glikemijskom indeksu, razina glukoze u krvi ne raste puno čak i ako konzumirate kvinoju koliko riže ili kruha, pa je idealna za osobe koje su na dijeti.

Sadržaj ugljikohidrata je oko tri četvrtine sadržaja bijele riže. Možda mislite da je razlika mala, ali kada se kuha, kvinoja upija vodu i širi se, pa je pojedete manje od riže, što još više smanjuje broj ugljikohidrata.

Quinoa ide uz sve – od salata i jogurta do tjestenine i juha. Ostale izvrsne opcije su da ga koristite umjesto riže za rižoto ili kao tijesto umjesto krušnih mrvica.

Mala napomena: kvinoja sadrži saponine koji u prekomjernoj konzumaciji mogu uzrokovati proljev i mučninu. Saponini se također mogu ukloniti tako da se kvinoja dobro namoči prije kuhanja.

Izvrsna je alternativa brašnu i riži za one koji ograničavaju ugljikohidrate. Kvinoja također pomaže nadoknaditi hranjive tvari koje obično nedostaju, tako da ubijate dvije muve jednim udarcem!

Exit mobile version