Liječnik: Kupine pogoršavaju ove bolesti

Prema njegovim riječima, ovi ukusni plodovi izuzetno su korisni kako za dobro zdravlje, tako i za rješavanje nekih bolesti. Sadrže flavonoide koji djeluju protuupalno. Također imaju analgetski i antipiretski učinak. Kao i maline, ovi ukusni plodovi pomažu kod prehlade.

Njihova nutritivna vrijednost je oko 40 kilokalorija na 100 grama. Ovi pokazatelji su otprilike 20-30% niži od onih kod jabuka i isti 20-30% veći od povrća (na primjer, bundeve). Preporučena količina voća dnevno za odraslu osobu je 50-100 grama.

Kupine pogoršavaju ove bolesti

U nekim slučajevima kupine mogu biti opasne za zdravlje, upozorava nutricionistica. Posebno se to odnosi na bolesnike s gastritisom i peptičkim ulkusom, osobito tijekom egzacerbacije, jer u tim slučajevima mali plodovi mogu uzrokovati bolove, objašnjava dr. Ginzburg.

Prema riječima liječnika, plodovi duda izgledom su vrlo slični kupinama i nemaju nikakve razlike s njima u kalorijskom sadržaju. Razlike mogu biti samo u postotku sadržaja tvari u dva voća.

borovnice

Kupina nadmašuje dud samo po sadržaju antioksidansa. Oni se bore protiv slobodnih radikala u tijelu. Potonji mogu uzrokovati ozbiljne štete ako njihove razine postanu previsoke. To se može dogoditi i kod izloženosti zagađivačima, dimu cigareta, tali i izloženosti drugim toksičnim elementima. Prema riječima stručnjaka, povećana količina slobodnih radikala u tijelu može dovesti do niza problema, uključujući dijabetes, bolesti srca i rak.

Tko ne bi trebao jesti kupine?

Vlakna u kupinama jedan su od najvažnijih nutrijenata u sastavu ovog voća. Igraju važnu ulogu u svemu, od zdravlja crijeva do smanjenja upale. Kako biste održali svoje zdravlje i spriječili bolesti, trebali biste težiti unosu 25 do 30 grama vlakana dnevno. Konzumacija komentiranog voća može vam pomoći u postizanju vašeg cilja. Jedna šalica bobičastog voća (oko 145 grama) sadrži osam grama vlakana, što je otprilike četvrtina potrebne dnevne doze.

Kupine su dobre i za zdravlje kostiju jer sadrže 19,8 mikrograma vitamina K na 100 grama, odnosno 21 posto preporučene dnevne doze. Vitamin K je element topiv u mastima koji je uključen u proizvodnju proteina potrebnog za zdrave kosti i normalno zgrušavanje krvi. Njegov nedostatak može dovesti do stanjivanja kostiju, prijeloma i hematoma.

Komentirano voće obiluje i magnezijem koji biste trebali uzimati svaki dan. Ovaj mineral važan je za proizvodnju energije i stvaranje proteina te za kretanje mišića i regulaciju stanja živčanog sustava.

Više: Savjeti za sadnju KUPINA: dijele iskusni vrtlari

Važno: Članak ne zamjenjuje uravnoteženu prehranu i savjetovanje sa stručnjakom!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki