Konzumacija krumpira povezana je s povećanim rizikom od visokog krvnog tlaka. Dr. Sarah Brewer, poznata nutricionistica iz Ujedinjenog Kraljevstva, ima više za reći o tome.
Rizik od problema s visokim krvnim tlakom može se smanjiti nekim promjenama u prehrani ili načinu života, kaže britanski stručnjak. Povećani tlak povezan s hipertenzijom dodatno opterećuje krvne žile i vitalne organe, povećavajući vjerojatnost nekih smrtonosnih komplikacija, uključujući moždani i srčani udar.
Liječnik upozorava da se hipertenzija često naziva “tihim ubojicom” jer se njezini očiti simptomi javljaju kada krvni tlak postane osjetno visok. Najčešće tegobe su lupanje srca, krv u mokraći, jaka glavobolja.
Liječnik otkrio koliko jogurta dnevno snižava krvni tlak
U intervjuu za Express Health, zdravstvena direktorica Healthspana dr. Sarah Brewer podsjeća da loša prehrana ima značajan utjecaj na razvoj hipertenzije.
Koliko krumpira tjedno šteti krvi i srcu?
“Utvrđeno je da se šanse za smrtonosnu hipertenziju povećavaju ako osoba redovito jede krumpire”, rekao je liječnik citirajući studiju liječnika u Brigham and Women’s Hospital u Bostonu.
Dr. Brewer također dijeli kolika je količina krumpira opasna za krvne žile.
Kardiolog: Ovo su najbolji proizvodi za osobe s niskim krvnim tlakom
“Konzumiranje četiri ili više porcija krumpira tjedno povećava rizik od razvoja hipertenzije za oko 11 posto u usporedbi s konzumacijom manje od jedne porcije mjesečno. Riječ je o svim vrstama jela s krumpirom: kuhanom, prženom, pireu“, precizira nutricionistkinja.
Liječnik preporučuje da krumpir u jelovniku češće zamijenite drugim povrćem. Prema riječima nutricionista, jedna od najboljih zamjena je cikla koja sadrži nitrate. Pomažu u širenju krvnih žila i snižavanju krvnog tlaka. Cikla se mora kuhati cijela s korom kako ne bi izgubila svoju ljekovitost.
Važno: Članak ne zamjenjuje uravnoteženu prehranu i savjetovanje sa stručnjakom!