Zagreba Lajfhaki

Liječnik otkrio što se događa s jetrom ljudi koji jedu puno voća

Ljeti raznolikost voća postaje razlog čestog prejedanja. Iako su neizostavan dio zdrave i uravnotežene prehrane, njihova konzumacija u velikim količinama može biti štetna.

Što se događa s jetrom ljudi koji jedu puno voća?

Ruski nutricionist Jevgenij Arzamascev kaže da prisutnost velike količine voća u dnevnoj prehrani može biti opasna za jetru.

Liječnik objašnjava da je voće zasićeno prirodnim šećerima poput fruktoze. Ali njihov učinak može biti vrlo podmukao na jetru. Upravo pod utjecajem fruktoze može doći do intenzivnog taloženja masti u tijelu.

Doktor: Svi ga uzimamo, ali to je najotrovnija tableta za jetru

“Ako se tijelo opskrbljuje fruktozom u suvišku, jetra će je preraditi u mast, koja se u njoj može pohraniti”, kaže dr. Jevgenij Arzamascev.

Nutricionistica podsjeća da jetra obavlja funkciju “prirodnog čistača”. Čisti tijelo od toksina i drugih štetnih tvari.

“Što više osoba jede nezdravu hranu, to je jetra opterećenija da je preradi”, kaže nutricionistica.

3 najbolja napitka za jetru starijih osoba

Kako bi tijelo održali u dobrom stanju, liječnik savjetuje izbjegavanje upotrebe proizvoda koji sadrže umjetne aditive. Osim toga, prehrana bi trebala sadržavati što manje pržene hrane, dodanog šećera i hrane s visokim udjelom zasićenih masti.

Stručnjak dodaje da prerada masne hrane preopterećuje jetru. Što se tiče šećera, ljubitelji slatkog imaju povećan rizik od bolesti masne jetre.

Važno: Članak ne zamjenjuje uravnoteženu prehranu i savjetovanje sa stručnjakom!

Exit mobile version