Zagreba Lajfhaki

Liječnik otkrio zašto je starijim osobama bolje NE jesti sladoled

Gastroenterolog dijeli kako ova poslastica može naštetiti njihovom tijelu, a posebno je liječnik ukazao na štetu sladoleda za srce.

Ova zrnasta hrana najviše šteti srcu i krvnim žilama starijih osoba

“Neograničena konzumacija sladoleda može izazvati pojavu bolesti kardiovaskularnog sustava kod starijih osoba ili pogoršati tijek postojećih srčanih patologija”, kaže dr. Antonina Masharova.

Liječnik skreće pozornost na činjenicu da probava hladne hrane povećava opterećenje probavnog sustava. U tom smislu, starije osobe su izložene većem riziku od gastroenteroloških patologija. U slučaju već postojećih kroničnih bolesti, uporaba takvih proizvoda (kao što je sladoled) postaje kontraindicirana.

“Za osobe starije od 60 godina s bolestima probavnog trakta, osobito žučnim kamencima i kroničnim pankreatitisom, sladoled je kontraindiciran.”

Gastroenterolog: Ovo je najbolja dijeta za starije osobe

Doktorica Mašarova dodaje da ova slastica sadrži zasićene masti čija konzumacija povećava sklonost stvaranju aterosklerotičnih plakova u krvnim žilama i srčanim problemima. Često se u njegovom sastavu nalazi štetno palmino ulje.

Štetno djelovanje sladoleda pojačava visok sadržaj šećera, jednostavnih ili brzih ugljikohidrata. Pozivajući se na studije, gastroenterologinja Masharova upozorava da stalna konzumacija brzih ugljikohidrata može negativno utjecati na rad mozga i kognitivne funkcije starijih osoba.

Važno: Članak ne zamjenjuje uravnoteženu prehranu i savjetovanje sa stručnjakom!

Exit mobile version