Krastavci su povrće koje mora biti prisutno u svakodnevnoj prehrani. Imaju antioksidativna, protuupalna i antikancerogena svojstva.
„Kao i druge namirnice bogate antioksidansima, krastavci omogućuju normalno funkcioniranje tijela. Antioksidativni spojevi sprječavaju stvaranje slobodnih radikala, pokrećući obnavljajuće procese u stanicama“, kaže dr. Zuhra Pavlova.
Doktor: Krastavci najjače djeluju na ovaj organ
Kada su ukiseljeni krastavci korisniji od svježih?
Zahvaljujući krastavcima normaliziraju se probavni procesi i sprječava zatvor. U tom smislu slani ili ukiseljeni krastavci mogu biti korisniji od svježih. U prvom slučaju, povrće prolazi kroz fermentaciju, zbog čega se uočava nagli porast probiotika, čija uporaba pridonosi razvoju korisne bakterijske flore u crijevima.
Za što su još dobri krastavci?
Njihova kora opskrbljuje tijelo probavnim vlaknima i beta-karotenom, prekursorom vitamina A, koji poboljšava imunološku funkciju, vid i stanje kože. Još jedna korisna komponenta u krastavcima je vitamin K, koji je važan za zdravlje kostiju.
Liječnik otkrio što će se dogoditi s vašim tijelom ako svaki dan jedete krastavce – iznenadit ćete se
Važno: Članak ne zamjenjuje uravnoteženu prehranu i savjetovanje sa stručnjakom!
Provjerite sve novosti na Actualno.com
Više od ZDRAVE:
Antibiotici uzrokuju bolove u trbuhu – kako ih izliječiti
Jedite hranu ovim redom i nećete se udebljati
Kardiolog: 3 razloga zašto tablete za krv ne djeluju
Ljudi s ovom krvnom grupom rođeni su s najjačim imunitetom
Doktor: Utrnulost ruku i stopala nakon sna odaje ove bolesti
Ovo je najbolja navika za jetru
Kada se trebamo zabrinuti zbog niskog kolesterola?
Što trnci u rukama govore o vašem zdravlju?
Zašto ne biste trebali ignorirati bolove u trbuhu
Znanstvenici: Jednostavna promjena u svakodnevnom životu snizit će vaš krvni tlak