Zagreba Lajfhaki

Ljekovita prehrana Georgea Osawe za uravnoteženje Yin i Yang elemenata

Makrobiotika procjenjuje jelo prema omjeru yin i yang elemenata. Poželjno je da bude 5:1. Na primjer, namirnice od cjelovitih žitarica ispunjavaju ovaj uvjet.

Svi proizvodi moraju biti uzgojeni u klimatskom pojasu u kojem živimo, konzumirani sezonski i uzgojeni biodinamički.

Makrobiotika se temelji na bipolarnoj slici svijeta koja utječe i na prehranu. Prema njezinim riječima, svaki prehrambeni proizvod sadrži polarne elemente yin i yang.

Metoda kuhanja također može povećati sadržaj yina ili yanga u hrani. Na primjer, kuhanje, sušenje, soljenje, salamura jačaju yang”, a element yin jača se hlađenjem, vlaženjem, kvašenjem, rezanjem, kuhanjem i pečenjem.
Prednost makrobiotike je korištenje genetski srodnih namirnica.

Osawina zen makrobiotika

Osawa razlikuje 10 koraka makrobiotičke prehrane – od -3 do +7. U ovom slučaju faza -3 odgovara modernoj prehrani, a faze 5, 6 i 7 smatraju se ljekovitim.
Cilj makrobiotičkog načina života je postizanje maksimalnog zdravlja, mentalne i tjelesne aktivnosti, sreće.

Osawa uči da naše tijelo samo sintetizira sve tvari koje su mu potrebne (transformacija). Nadalje, tvrdio je da kemijske tvari mogu prelaziti jedna u drugu (transmutacija). Stoga nije potrebno obraćati pozornost na nutritivni sadržaj proizvoda.

Makrobiotička prehrana uključuje mnoge namirnice koje nisu tradicionalne za Europu, poput algi, kiselog kupusa, začina topivih u mastima i posebnih biljnih čajeva.

Makrobiotika: ljekovita prehrana

Makrobiotička doktrina uzrok gotovo svih bolesti u društvu vidi u poremećenom omjeru yina i yanga u hrani. Temelji se na činjenici da se svaka bolest može izliječiti odgovarajućom prehranom.

Zapravo, George Osawa to ne postavlja kao privremenu mjeru, već kao način života. Po njemu se sva hrana dijeli na “lošu” i “dobru”. U prvu skupinu spadaju svi mliječni proizvodi (iznimka je tofu sir), meso, bobičasto voće koje, prema Osavi, ima višak energije i može poremetiti energetsku ravnotežu organizma.

Za osnovu prehrane preporuča se uzeti sve vrste žitarica. Oni bi trebali činiti oko polovicu konzumirane hrane.

Na drugom mjestu je povrće, a prednost ima kupus. Kikiriki, bademi, sjemenke suncokreta i bundeve smiju zauzimati jednu desetinu ukupne dnevne prehrane.
Nešto skromnije mjesto rezervirano je za juhe od svježe ribe i povrća.

Količina mahunarki ne smije biti veća od 5%. Ali u makrobiotici Osawa raspon dopuštenih proizvoda nije ograničen.

Postoji i niz pravila za prehranu. Glavni su:
• Korištenje proizvoda uzgojenih u području prebivališta.
• Bez boja i konzervansa: sve je samo prirodno.
• Pažljivo žvakanje hrane.
• Minimalna količina uzete tekućine.
• Tjelesne vježbe.
• Jedite samo sezonsku hranu.

Prehrana se mijenja ovisno o uzroku bolesti, jer je omjer yina i yanga u hrani kao protuteža prirodi bolesti.

Exit mobile version