Teško je pronaći osobu koja bi rekla da ne voli lješnjak, ali, u pravilu, ne zna ništa o prednostima i štetnostima lješnjaka.
Ovi plodovi rastu na grmovima koji se dobro ukorijenjuju na gotovo cijelom teritoriju naše zemlje.
Zahvaljujući ovoj biljci naši su preci uspješno preživjeli zimu iu najslabijoj godini. Još u starom Rimu grančice lješnjaka smatrane su simbolom snage i zdravlja.
U Rusiji se ova biljka smatrala blagoslovljenom; pričalo se da u grm nikada nije udario grom. Kada bi se ispod ljuske otkrila dvostruka jezgrica, vjerovalo se da će to osobi sigurno donijeti sreću.
Korisna svojstva i šteta lijeske
Na tržnicama i policama trgovina možete pronaći tri vrste lješnjaka, koje se praktički ne razlikuju. Po kvaliteti su identični, razlika se može uočiti samo u izgledu i debljini kore.
Postoje takve sorte orašastih plodova: badem, krimski i kerasund. Ovi predstavnici postali su toliko popularni zbog svojih velikih plodova i prisutnosti prilično tanke ljuske.
Nevjerojatno bogat kemijski sastav orašastih plodova daje im mnoga korisna svojstva.
Lješnjaci svoje blagodati donose zbog visokog udjela ulja, kojih je oko 60% u jezgri. Ova ulja se sastoje od organskih kiselina, njihov unos u organizam je vrlo važan za čovjeka.
Ostatak čine bjelančevine – 20%, ugljikohidrati – 13%, bjelančevine – 12%, kao i vitamini i minerali.
Među vitaminima mogu se razlikovati E, B1, B6, B2. Lješnjaci sadrže mnoge mineralne komponente kao što su magnezij, kalcij, cink, kalij, željezo i natrij. Količina nutrijenata u lješnjacima je nešto manja nego u bademima.
Zbog visoke koncentracije ulja, orašasti plodovi su vrlo kalorični; njihova nutritivna vrijednost iznosi 680 kalorija na 100 grama.
Po sadržaju kalorija ovo voće lako konkurira mesnim i ribljim proizvodima, zbog čega su vrlo popularne među veganima i vegetarijancima.
Vrijedno je pojesti samo 400 g oguljenih orašastih plodova i osoba će odmah pokriti svoje dnevne potrebe u kalorijama.
U stvarnosti postoje mnoge zdravstvene dobrobiti lješnjaka. Jednako je dobar i za djecu i za odrasle. U borbi protiv anemije lješnjaci se koriste zajedno sa grožđicama.
U kombinaciji s medom, lješnjaci su odličan izvor prehrane za kardiovaskularni sustav i sprječavaju razvoj reume. Jezgre oraha također su korisne za krvne žile.
Tvari sadržane u lješnjacima pomažu u čišćenju tijela, a također sprječavaju razvoj procesa truljenja.
Za one koji ne znaju koja je razlika između lješnjaka i lješnjaka, odgovor je apsolutno nikakva. Ovo je ista biljka s nekoliko imena. Postoji mnogo različitih naziva za ovaj orah: lješnjak, lješnjak i lombardijski orah. Sva ova imena su sinonimi koji opisuju istu biljku.
Još jedno važno svojstvo ovog oraha je prisutnost tvari protiv raka – paklitaksela, koji je izvrsno sredstvo za liječenje i prevenciju raka. Ovaj proizvod dobro će doći i ljubiteljima sporta. Skladna kombinacija proteina i vitamina E u jezgrici potiče pojačani rast mišićnih stanica u tijelu.
Postoji još jedan aspekt koliko su lješnjaci korisni za žene – njihov učinak na proizvodnju majčinog mlijeka.
Redovita konzumacija jezgri lješnjaka povećava volumen lučenja mliječnih žlijezda. Lijeska također povoljno djeluje na otapanje bubrežnih kamenaca i sprječava stvaranje plinova u crijevima.
Šteta od lješnjaka
Kada konzumirate bilo koji zdrav proizvod, glavna stvar je slijediti jedno pravilo – sve bi trebalo biti umjereno.
Dnevni unos lješnjaka je 50 grama. Prejedanjem možete prezasititi organizam kalorijama, što će dovesti do nakupljanja masnih naslaga i posljedično pretilosti. Moguće su i glavobolje jer orašasti plodovi mogu uzrokovati grčeve krvnih žila u mozgu.
Lješnjaci su kontraindicirani za djecu s bolestima jetre i dijabetesom. Također, ne smiju ga koristiti osobe s individualnom netolerancijom.