Zagreba Lajfhaki

Ljubičasto povrće i gomolji imaju antidijabetička svojstva

Crveni, ljubičasti i plavi pigmenti u voću, povrću i gomoljima koji se nazivaju antocijanini mogu smanjiti rizik od dijabetesa utječući na energetski metabolizam, crijevnu mikrobiotu i upale.

Novi pregledni članak koji uspoređuje rezultate istraživanja na tu temu pokazuje da se blagotvoran učinak antocijanina na dijabetes tipa 2 povećava ako je antocijanin aciliran, što znači da se acilna skupina dodaje šećernim dijelovima antocijanina.

Veliku količinu aciliranih antocijana nalazimo u ljubičastom krumpiru, ljubičastom slatkom krumpiru, rotkvicama, ljubičastoj mrkvi i crvenom kupusu, dok borovnice i dudovi sadrže uglavnom neacilirane antocijane. Acilirani antocijanini slabo se apsorbiraju tijekom probave, ali imaju probiotička svojstva i smanjuju rizik od dijabetesa učinkovitije od neaciliranih antocijanina.

“Studije pokazuju da uz promjenu fizičkih i kemijskih svojstava, acilacija utječe na to kako se antocijanini apsorbiraju i metaboliziraju”, kaže postdoktorski istraživač Kang Chen s Odjela za prehrambene znanosti Sveučilišta Turku, Finska.

Da li se dijabetes razvija od kobasica i alkohola, a ne od slatkiša?

Acilirani antocijanini učinkovitiji su antioksidansi od neaciliranih antocijanina i također mogu poboljšati crijevnu barijeru koja omogućuje apsorpciju potrebnih hranjivih tvari. Nadalje, acilirani antocijanini održavaju homeostazu crijevne mikrobiote, suzbijaju proupalne puteve i moduliraju metabolizam glukoze i lipida.

„Genotip biljke određuje kakvu vrstu antocijana proizvodi. Općenito, ljubičasto povrće sadrži mnogo aciliranih antocijana. “Osim toga, ljubičasti krumpir, posebno finska sorta pod nazivom ‘Synkeä Sakari’, obiluje aciliranim antocijaninima”, kaže Chen.

Acilirani antocijanini prolaze kroz naše tijelo od gornjeg gastrointestinalnog trakta do debelog crijeva, gdje ih metabolizira crijevna mikrobiota. Transporteri glukoze uključeni su u apsorpciju antocijana, ali različiti transporteri glukoze odgovorni su za apsorpciju aciliranih i neaciliranih antocijana. Acilirani i neacilirani antocijani također imaju različite učinke na enzime uključene u metabolizam.

“Nedavna istraživanja pokazuju da acilirani i neacilirani antocijanini mogu utjecati na dijabetes tipa 2 na različite načine”, sažima Chen.

Exit mobile version