Ljubitelje jabuka podsjetili smo na dva važna pravila: kako odabrati i kako se pravilno hraniti

S početkom jeseni počinje i sezona jabuka. Voće se gotovo naziva hranom dugovječnih ljudi, a svi znaju da najmanje obolijevaju oni koji svaki dan pojedu jednu jabuku.

Unatoč svim prividnim prednostima i jednostavnosti, morate znati neka pravila i slijediti ih pri odabiru jabuka.

Nutricionist, zamjenik glavnog liječnika za razvoj, kvalitetu i digitalnu medicinu Sveučilišne klinike KFU Ivan Kiyasov ispričao je kako odabrati jabuke i kako ih pravilno jesti.

Raznolikost jabuka

Stručnjak poziva da se obrati pozornost na sortne razlike i boju jabuka.

Crvene jabuke imaju više antocijana, žute jabuke imaju više klorofila, a zelene jabuke povećavaju kiselost.

Jabuke
Fotografija: © Belnovosti

Korisna svojstva jabuka različitih sorti su slična.

koliko ih je

Prosječna preporuka je jedna jabuka dnevno. Ali važno je uzeti u obzir kako se osjećate nakon jela.

Dva važna pravila

1. Važno je pojesti cijelu jabuku, a ne sok ili smoothie, jer će cijela jabuka tijelu osim korisnih tvari opskrbiti i vlakna.

2. Morate kupovati sezonske, lokalno uzgojene sorte.

Sve uvezene jabuke podliježu kemijskom tretmanu, sazrijevaju na putu i ne mogu se uvijek oprati nakon obrade.

Takve jabuke mogu izazvati iritaciju crijeva.

Kontraindikacije

Postoje kožne bolesti kod kojih se preporuča ograničiti konzumaciju crvenih jabuka.

Zelene jabuke s kroničnim bolestima želuca i dvanaesnika treba konzumirati s oprezom.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki