S početkom jeseni počinje i sezona jabuka. Voće se gotovo naziva hranom dugovječnih ljudi, a svi znaju da najmanje obolijevaju oni koji svaki dan pojedu jednu jabuku.
Unatoč svim prividnim prednostima i jednostavnosti, morate znati neka pravila i slijediti ih pri odabiru jabuka.
Nutricionist, zamjenik glavnog liječnika za razvoj, kvalitetu i digitalnu medicinu Sveučilišne klinike KFU Ivan Kiyasov ispričao je kako odabrati jabuke i kako ih pravilno jesti.
Raznolikost jabuka
Stručnjak poziva da se obrati pozornost na sortne razlike i boju jabuka.
Crvene jabuke imaju više antocijana, žute jabuke imaju više klorofila, a zelene jabuke povećavaju kiselost.
Korisna svojstva jabuka različitih sorti su slična.
koliko ih je
Prosječna preporuka je jedna jabuka dnevno. Ali važno je uzeti u obzir kako se osjećate nakon jela.
Dva važna pravila
1. Važno je pojesti cijelu jabuku, a ne sok ili smoothie, jer će cijela jabuka tijelu osim korisnih tvari opskrbiti i vlakna.
2. Morate kupovati sezonske, lokalno uzgojene sorte.
Sve uvezene jabuke podliježu kemijskom tretmanu, sazrijevaju na putu i ne mogu se uvijek oprati nakon obrade.
Takve jabuke mogu izazvati iritaciju crijeva.
Kontraindikacije
Postoje kožne bolesti kod kojih se preporuča ograničiti konzumaciju crvenih jabuka.
Zelene jabuke s kroničnim bolestima želuca i dvanaesnika treba konzumirati s oprezom.