Masline snižavaju kolesterol, ali podižu krvni tlak?

Masline su nevjerojatan proizvod. U djetinjstvu su većini nas gorki, neukusni, no s godinama postaju vrlo poželjan proizvod. Što je najvažnije, dio su popularne mediteranske prehrane koju posljednjih godina mnogi stručnjaci definiraju kao jelovnik za dugovječnost.

No bez obzira na sve, jasno je da maslina ima i negativnih svojstava. Stoga trebamo naučiti za koga su oni korisni, a tko bi ih se ipak trebao odreći.

Masline nisu povrće, one su voće s košticom unutra. Evo što sadrži 100 g ovog proizvoda:

• sadržaj kalorija – ​​116 kcal;

• masti – 10,9 g;

• zasićene masti – 2,28 g;

• natrij – 735 g;

• ugljikohidrati – 6,04 g;

• šećer – 0 g;

• vezivno tkivo – 1,6 g;

• proteini – 0,84 g.

Masline su vrijedan izvor zdravih masnoća, poput oleinske kiseline. Zahvaljujući tome ovo voće štiti od preranog starenja, pomaže u poboljšanju kognitivnih funkcija i rada mozga.

Masline štite od čira

Masline su izvrsna prevencija bolesti povezanih sa starenjem i senilne demencije. Osim toga, bogate su vezivnim tkivom zahvaljujući kojem se snižava razina “lošeg” kolesterola u krvi te su pogodne za zdravu prehranu. Ovaj proizvod je jedan od najkorisnijih za kardiovaskularni sustav.

Minerali sadržani u maslinama štite srce i krvne žile od preopterećenja, povećavaju hemoglobin. U maslinama ima mnogo antioksidansa, uključujući vitamin E i fenolni spojevi. Zahvaljujući tome, štite tijelo od oštećenja slobodnim radikalima, omogućuju održavanje kože glatkom i lijepom. I na kraju, ali ne manje važno, u maslinama se nalazi željezo koje je neophodno za stvaranje i proizvodnju eritrocita koji raznose kisik po cijelom tijelu.

Ali tko ne bi trebao konzumirati masline? Budući da na naš stol dolaze već u konzerviranom obliku, sadrže mnogo natrija. Stoga se vjeruje da mogu izazvati povišenje krvnog tlaka i oštetiti bubrege. U 5-6 maslina srednje veličine nalazi se 230-250 g natrija. Poželjno je da ih se odreknu i oni koji boluju od cistitisa i gastritisa s povećanom kiselošću.

Osim toga, masline mogu izazvati alergiju zbog ostataka kaustične sode i željeznog glukonata. I na kraju, ali ne manje važno, masline izazivaju pojačano izlučivanje žučnog soka, pa ih ne treba konzumirati tijekom pogoršanja žučnih kamenaca, kolecistitisa, pankreatitisa i bubrežnih kamenaca.

Yana BOYADJIEVA

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki