Med i cimet za bolje zdravlje




Fotografija: Pixabay.com

Med i cimet popularni su proizvodi u ayurvedi i tradicionalnoj kineskoj medicini. Ljudi ih koriste stoljećima. Sigurno ste čuli da se med ne kvari. Nikada! A prije tisuća godina samo su carevi dobivali cimet na dar, jer je bio uistinu vrijedan. Danas svatko ima slobodan pristup ovim proizvodima čije su zdravstvene dobrobiti znanstveno dokazane. A kada ih spojimo, smjesa postaje još ukusnija i učinkovitija.

Bolji rad srca

Ove dvije namirnice aktivno se bore protiv kardiovaskularnih bolesti. S jedne strane, med povećava dotok krvi u srce širenjem arterijskih stijenki. Također je bogat antioksidansima koji zaustavljaju krvne ugruške, koji često dovode do moždanog i srčanog udara.

S druge strane, cimet smanjuje loš kolesterol i povećava razinu dobrog kolesterola u našem tijelu. Dodajte nekoliko žlica cimeta u staklenku meda i dobro promiješajte. Jedite redovito za doručak s komadom kruha od cjelovitog zrna ili kolačićem.

Usporava starenje

Slobodni radikali agresivno oksidiraju tkiva i uništavaju tjelesne stanice, a to može dovesti do preranog starenja i bolesti. Antioksidansi neutraliziraju slobodne radikale i usporavaju proces starenja. Med sadrži fenole, enzime, flavonoide i organske kiseline, koji su snažni antioksidansi. Tamniji bakar je bogat izvor ovih spojeva.

Cimet sadrži polifenole, koji su također snažni antioksidansi. Po broju antioksidansa nadmašuje 26 drugih začina i biljaka, uključujući češnjak i origano.

Bori se protiv bakterijskih infekcija

I cimet i med djeluju antibakterijski i mogu se koristiti ne samo kod prehlade, već i kod infekcija mokraćnog sustava ili bubrega. Med je prirodni antibiotik. Ranije se koristio za dezinfekciju rana. Sadrži defensin-1 i enzim glukoza oksidazu koji uništava bakterije. Cimet djeluje antibakterijski, protuupalno i antigljivično. Sadrži cimetni aldehid koji je odgovoran za sva ova blagotvorna svojstva.

Pomaže u gubitku suvišnih kilograma

Nećete smršaviti samo jedući med i cimet, ali rezultati se brže vide ako ste već počeli vježbati i pravilno se hraniti. Šećer zamijenite medom. Umjerena i razumna količina meda nadomjestit će potrebu za šećerom, koji naglo povećava razinu glukoze u krvi, a onda se vaše tijelo mora nositi s naglim padom. Ove fluktuacije nisu vrlo korisne za tijelo i dovode do prekomjerne proizvodnje inzulina. Međutim, med tijelo sporije apsorbira i to sprječava skokove šećera u krvi. Cimet snižava razinu šećera u krvi i povećava osjetljivost na inzulin, što je izravno povezano s metabolizmom. Dakle, cimet ubrzava metabolizam i glukozu pretvara u energiju, a ne u masne naslage.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki