Milijuni ljudi diljem svijeta smatraju ga opasnim: Što je gluten i je li štetan?

Posljednjih godina postalo je moderno kriviti gluten za razne strašne bolesti.

Svi misle da je ovih 9 namirnica zdravo, ali grdno se varaju

Liječnici, nutricionisti, slavne osobe, a nakon njih i pobornici zdravog načina života proglasili su ovaj protein potencijalno opasnim i nepotrebnim za tijelo i počeli aktivno preporučivati ​​bezglutensku ili nisko-glutensku prehranu svima bez iznimke.

No je li gluten doista toliko loš? Pogledajmo kako djeluje na organizam, što će se dogoditi ako se izbaci iz prehrane i tko doista ne bi trebao konzumirati ovaj protein.

Što je gluten?

Gluten je skupina složenih biljnih proteina – glutenina i gliadina, koji se nalaze u zrnu niza žitarica, točnije u ječmu, raži, pšenici, zobi i srodnim kulturama, kao i u njihovim derivatima poput pira i bulgura. .

Biokemijski sastav glutena sadrži više od 20 vrijednih aminokiselina za ljudski organizam te vitamine i minerale poput vitamina E, kalcija, kalija, fosfora, željeza, cinka, bakra i selena.

U suhom obliku ovaj protein nema okus i miris, ali u kombinaciji s vodom postaje sličan želeu ili ljepilu. Zagrijanim stvara elastične, dobro rastezljive mreže, zahvaljujući kojima se svi sastojci tijesta i ugljični dioksid “slijepe”, što daje potrebnu teksturu kruha, tjestenine i sličnih proizvoda.

Koja je dopuštena doza mesa tjedno?

Koja hrana sadrži gluten?

Popis namirnica koje sadrže gluten vrlo je opsežan: prije svega to su kruh, peciva, kolači, tjestenina, pšenično ili raženo brašno, bez obzira radi li se o cijelom zrnu ili ne, žitarice (pšenica, ječam, ječam i griz, emmer, bulgur, kus-kus), mekinje.

Dr. Alexandra Puriga, wellness stručnjakinja, napomenula je da ovog proteina ima i u žitaricama za doručak, instant pahuljicama, konzervama, kobasicama i drugim polugotovim i gotovim jelima, sladu i pićima od slada (pivo, kvas), čipsu, žestokim alkoholnim pićima. , sladoled, soja umak i jogurt.

Nije neuobičajeno da proizvođači dodaju gluten u proizvode kao zgušnjivač ili stabilizator i na etiketi ga označavaju kao modificirani prehrambeni škrob, hidrolizat proteina ili hidrolizirani biljni protein, kaže ona.

Zašto se gluten smatra toliko štetnim?

Za većinu ljudi gluten je potpuno bezopasan, no postoji niz patologija zbog kojih ga ljudsko tijelo ne može normalno probaviti. Znanstvenici posebnu pozornost posvećuju proučavanju celijakije (celijakije) i necelijakične preosjetljivosti na gluten.

„U pogoršanju celijakije, teški proljev počinje obilnim izlučivanjem fekalnih masa koje sadrže neprobavljene masnoće, bolovima u trbuhu s nadutošću od nakupljenih plinova“, rekao je dr. Nikolai Dubinin, epidemiolog, stručnjak za higijenu prehrane.

Prema njegovim riječima, nuspojave poremećene probave i apsorpcije hranjivih tvari kod celijakije bit će proteinsko-energetska pothranjenost, hipovitaminoza, anemija uzrokovana nedostatkom željeza, nedostatak vitamina B12 i osteoporoza.

Osim toga, studija objavljena 2013. pokazala je da se 30 posto ljudi s ovom autoimunom bolešću žali na kronične glavobolje i migrene.

Znanstvenici smatraju da je celijakija izuzetno rijetka patologija, unatoč činjenici da, prema različitim izvorima, mnogi ljudi imaju HLA DQ2 i DQ8 gene koji mogu izazvati ovu bolest; razvije ga samo jedan posto ljudi na svijetu.

7 namirnica koje treba izbjegavati ako imate problema sa spavanjem

S druge strane, Tikhomirova je napomenula da su ne tako davno liječnici diljem svijeta počeli govoriti o relativnoj nepodnošljivosti ili preosjetljivosti na gluten, koja je češća od celijakije.

Ovo je stanje u kojem je kod odraslih enzim koji razgrađuje gluten u tankom crijevu djelomično izgubljen. Stoga, kada jede hranu koja sadrži ovaj protein, osoba počinje “okretati želudac”: pojavljuju se nadutost, nadutost, proljev koji se izmjenjuje sa zatvorom i drugi problemi gastrointestinalnog trakta.

Neki istraživači, osim sindroma iritabilnog crijeva, također fiksiraju anemiju nedostatka željeza kod ljudi s ovom patologijom.

No, valja napomenuti da znanstvenici trenutno sumnjaju da gluten izaziva preosjetljivost bez celijakije i može li se ta osjetljivost smatrati dijagnozom.

Konkretno, stručnjaci Svjetske gastroenterološke organizacije proveli su kliničku placebom kontroliranu studiju i otkrili da su se u 40% slučajeva ljudi koji su uzimali placebo umjesto glutena žalili na tipične simptome intolerancije. A takvi eksperimentalni rezultati ne dopuštaju procjenu koliko se često to stanje zapravo pojavljuje i koji su njegovi točni uzroci.

Postoje pouzdani načini da se utvrdi ima li osoba intoleranciju na gluten ili celijakiju.

“Genetski test pomoći će isključiti celijakiju. Osim nje, za dijagnosticiranje ove bolesti liječnik propisuje biopsiju tankog crijeva, kao i krvnu pretragu na antitijela na deamidirane glijadinske peptide, transglutaminazu i endomizij”, rekao je Puriga.

Postoje i metode za primarnu samodijagnozu. „Svatko tko sumnja na intoleranciju na gluten može iz prehrane izbaciti sve što sadrži gluten na pet dana. A ako se tijekom tog vremena dobrobit osobe poboljša, onda mu gluten stvarno nije prijatelj i trebali biste zaboraviti na proizvode koji ga sadrže”, dodala je Tikhomirova.

7 pravila za dugovječnost dr. Myasnikova

Liječenje celijakije i intolerancije na gluten

Ne postoji liječenje lijekovima za celijakiju, rekao je Dubinin. Prema njegovim riječima, jedini način liječenja je potpuno i doživotno isključivanje iz prehrane svih proizvoda od pšenice, ječma, raži (kruh, tjestenina i proizvodi od brašna, žitarice), kao i svega što može sadržavati navedene žitarice.

U slučaju intolerancije na gluten možete jesti hranu bez njega: jela od riže, prosa, kukuruza, heljde, mesa, ribe, u nekim slučajevima dopušteno je uključiti soju u prehranu.

“Cijeloživotna dijeta bez žitarica može pomoći popraviti sluznicu tankog crijeva, zaustaviti crijevne poremećaje i poboljšati cjelokupno zdravlje”, objasnio je.

Bezglutensku dijetu, smatra Puriga, treba odabrati isključivo liječnik na temelju pretraga. Ovaj prehrambeni sustav mora nužno nadoknaditi nedostatak vitamina, kao i kalcija i folne kiseline.

Je li moguće da zdravi ljudi slijede bezglutensku prehranu?

Posljednjih godina vrlo su popularni proizvodi s oznakom bez glutena i bezglutenska dijeta. Međutim, opsežna studija iz 2017. pokazala je da je isključivanje ovog proteina loše za zdravlje srca.

Kao rezultat eksperimenta, znanstvenici su otkrili da ljudi koji isključe gluten iz svoje prehrane, a time i cjelovite žitarice bogate vlaknima, imaju 15 posto veću vjerojatnost da će oboljeti od kardiovaskularnih bolesti.

Tim Spector, epigenetičar i profesor na King’s Collegeu u Londonu, također je u svojoj knjizi “Obavezan doručak, bezvrijedna kava i opasna brza hrana” naveo da su oni koji su prešli na bezglutensku prehranu bez medicinskih indikacija često izjavili da im se stanje poboljšalo. značajno poboljšana.

Prema znanstveniku, najčešće se to događa jer ljudi “odbacuju dijetu”, uključujući takvo “smeće” kao što su pivo i brza hrana, koji izazivaju nadutost, povećano stvaranje plinova i druge gastrointestinalne probleme.

10 000 koraka dnevno – mit o zdravlju i dugovječnosti

A stručnjakinja Puriga preporučila je da ne žurite s bezočnim uvođenjem novih trendova zdravog načina života u svoj život.

“Kada je riječ o prehrani i zdravlju, trebali biste slušati samo svog liječnika, a ne vođe javnog mnijenja i slavne osobe”, rekla je. “Inače postoji rizik da izrazito osiromašite svoju prehranu, izbacite iz nje cijele skupine važnih proizvoda koje je netko, negdje na društvenim mrežama, nazvao štetnima. Prema stručnjacima, to može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Možete li smršaviti na bezglutenskoj dijeti?

Znanstvenici kažu da ne postoji izravna veza između potpunog odbacivanja hrane koja sadrži gluten i gubitka težine. Također, rezultat može biti suprotan od onoga što želite. Prema istraživanju čeških znanstvenika, u usporedbi s proizvodima koji sadrže gluten, njihovi bezglutenski pandani obično su kaloričniji i manje hranjivi.

Ipak, na bezglutenskoj dijeti i dalje je moguće smršaviti ako se prilagodbi prehrane razumno pristupi. „Gluten se nalazi u pšenici, raži i zobi, od kojih se pripremaju peciva, tjestenina, zobeni kolačići – sve su to brzi ugljikohidrati i šećer.

Ako osoba smanji njihovu konzumaciju, ona će, naravno, izgubiti na težini, ali to se neće dogoditi zbog isključivanja glutena iz prehrane, već zbog formiranja zdravih prehrambenih navika”, rezimirala je Tikhomirova./zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki