Zagreba Lajfhaki

Mogu li se jesti sirova jaja: ne radi se samo o salmoneli

Konzumacija sirovih kokošjih jaja često je povezana s rizikom od infekcije salmonelom. Ali to nije jedina značajna okolnost za one koji žele sačuvati zdravlje.

Sirova jaja podjednako su opasna za odrasle i djecu, pa se osim bakterija treba sjetiti i alergija i kolesterola.

Endokrinolog Victoria Ivanova je u intervjuu za NEWS.ru rekla zašto ne biste trebali jesti sirova jaja.

Prvi razlog

Glavna opasnost je mogućnost infekcije salmonelom. U tom slučaju sirovo jaje može izazvati teško trovanje hranom, upozorava liječnik.

U djece je bolest teška.

Fotografija: © Belnovosti

Stoga jaja ne samo da se ne smiju jesti sirova, već se moraju i oprati prije kuhanja.

Drugi razlog

Također morate zapamtiti da jedenje sirovih kokošjih jaja uzrokuje alergijske reakcije.

Treći razlog

Odrasli i stariji ljudi koji se ne boje salmonele trebaju zapamtiti da sirova kokošja jaja mogu uzrokovati povećanje razine kolesterola.

I ova je okolnost povezana s rizikom od razvoja ateroskleroze

Exit mobile version