Konzumacija sirovih kokošjih jaja često je povezana s rizikom od infekcije salmonelom. Ali to nije jedina značajna okolnost za one koji žele sačuvati zdravlje.
Sirova jaja podjednako su opasna za odrasle i djecu, pa se osim bakterija treba sjetiti i alergija i kolesterola.
Endokrinolog Victoria Ivanova je u intervjuu za NEWS.ru rekla zašto ne biste trebali jesti sirova jaja.
Prvi razlog
Glavna opasnost je mogućnost infekcije salmonelom. U tom slučaju sirovo jaje može izazvati teško trovanje hranom, upozorava liječnik.
U djece je bolest teška.
Stoga jaja ne samo da se ne smiju jesti sirova, već se moraju i oprati prije kuhanja.
Drugi razlog
Također morate zapamtiti da jedenje sirovih kokošjih jaja uzrokuje alergijske reakcije.
Treći razlog
Odrasli i stariji ljudi koji se ne boje salmonele trebaju zapamtiti da sirova kokošja jaja mogu uzrokovati povećanje razine kolesterola.
I ova je okolnost povezana s rizikom od razvoja ateroskleroze