Svi znaju da je cimet dobar za zdravlje. Njegova aroma može poboljšati okus pečenja i pića.
Cimet normalizira krvni tlak, kolesterol, razinu šećera, poboljšava probavu, sprječava upalne procese i općenito donosi samo koristi tijelu.
Može li cimet naštetiti zdravlju, izvještava doktor Peter.
Cimet i zdravstveni rizici
Slučajevi su prilično rijetki, ali se ne mogu nazvati iznimnim.
Najčešće glavobolju uzrokuje miris ili okus cimeta. Ali to su manje stvari.
Trudnicama se ne savjetuje da se zanose konzumiranjem proizvoda koji ga sadrže – izaziva kontrakcije maternice i njezin tonus.
Kod dojilja može se promijeniti okus mlijeka, a ako uzimaju lijekove za dijabetes, cimet može uzrokovati nagli pad razine šećera u krvi.
Također morate znati da je začin kontraindiciran za one s čirevima i problemima s dvanaesnikom, sindromom iritabilnog crijeva.
Neće biti od koristi kod bolesti jetre, bubrega ili hipertenzije.
Ne preporučuje se uvođenje u prehranu djece mlađe od tri godine.
Lijekovi
Konzumacija cimeta utječe na svojstva određenih lijekova: antibiotika, antimikotika i lijekova za snižavanje šećera u krvi.
Izravna prijetnja svima
Ne biste trebali pokušavati jesti cimet čist iz žlice. Može izazvati nepredvidive posljedice od trovanja do upale želuca ili crijeva.
Cimet je opasan i za pluća. Ako uđe u pluća može izazvati aspiracijsku upalu pluća.
Ova bolest se teško liječi, a antibiotici su nemoćni.
Ako se usput razvije bakterijska infekcija, započet će teška bakterijska upala pluća, što dovodi do rupa u plućima.
Ranije smo vam rekli je li istina da su mrkva i borovnice dobre za vid.