Zagreba Lajfhaki

Može li cimet naškoditi zdravlju: ponekad je čak i medicina nemoćna

Svi znaju da je cimet dobar za zdravlje. Njegova aroma može poboljšati okus pečenja i pića.

Cimet normalizira krvni tlak, kolesterol, razinu šećera, poboljšava probavu, sprječava upalne procese i općenito donosi samo koristi tijelu.

Može li cimet naštetiti zdravlju, izvještava doktor Peter.

Cimet i zdravstveni rizici

Slučajevi su prilično rijetki, ali se ne mogu nazvati iznimnim.

Najčešće glavobolju uzrokuje miris ili okus cimeta. Ali to su manje stvari.

Fotografija: © Belnovosti

Trudnicama se ne savjetuje da se zanose konzumiranjem proizvoda koji ga sadrže – izaziva kontrakcije maternice i njezin tonus.

Kod dojilja može se promijeniti okus mlijeka, a ako uzimaju lijekove za dijabetes, cimet može uzrokovati nagli pad razine šećera u krvi.

Također morate znati da je začin kontraindiciran za one s čirevima i problemima s dvanaesnikom, sindromom iritabilnog crijeva.

Neće biti od koristi kod bolesti jetre, bubrega ili hipertenzije.

Ne preporučuje se uvođenje u prehranu djece mlađe od tri godine.

Lijekovi

Konzumacija cimeta utječe na svojstva određenih lijekova: antibiotika, antimikotika i lijekova za snižavanje šećera u krvi.

Izravna prijetnja svima

Ne biste trebali pokušavati jesti cimet čist iz žlice. Može izazvati nepredvidive posljedice od trovanja do upale želuca ili crijeva.

Cimet je opasan i za pluća. Ako uđe u pluća može izazvati aspiracijsku upalu pluća.

Ova bolest se teško liječi, a antibiotici su nemoćni.

Ako se usput razvije bakterijska infekcija, započet će teška bakterijska upala pluća, što dovodi do rupa u plućima.

Ranije smo vam rekli je li istina da su mrkva i borovnice dobre za vid.

Exit mobile version