Zagreba Lajfhaki

Na kojem ulju je bolje pržiti jaja – biljnom ili maslacu: savjet za one koji brinu o svom zdravlju

Kajgana je standardni doručak na koji su navikli mnogi gurmani.

Međutim, neki ljudi još uvijek nisu odlučili na kojem je ulju bolje pržiti jaja – biljnom ili maslacu.

Vrijedno je odmah naglasiti da oba proizvoda imaju svoje prednosti i nedostatke.

Jasna prednost maslaca je značajno poboljšanje okusa kajgane.

Ali ako vam je cilj dobiti što zdravije jelo, onda je bolje odabrati biljno ulje. Iz više razloga.

Fotografija: © Belnovosti

Maslac ima visok udio zasićenih masti

Proizvod je izvor velike količine zasićenih masnoća koje nisu najzdravije za zdravlje.

Višak potonjeg može dovesti do ozbiljnog povećanja razine kolesterola u krvi.

Ali biljno ulje sadrži uglavnom nezasićene masti, što je nedvojbena prednost proizvoda.

Biljno ulje je “otpornije na toplinu”

Maslac nema najvišu točku dimljenja.

Drugim riječima, proizvod se brzo pregrije i oslobađa se dim. Zbog toga opasni spojevi završavaju u kajgani.

U tom smislu, biljno ulje je mnogo sigurniji proizvod.

Od maslaca će kajgana biti previše masna

Pečeno jaje je prilično masno jelo čak i bez ikakvih dodataka.

Dodavanjem maslaca ili slanine sadržaj masnoće će biti još veći.

Ali upotreba biljnog ulja omogućuje vam da izbjegnete ovaj neželjeni ishod: samo malo namastite tavu – to će biti dovoljno da spriječite da kajgana zagori i postane opasna za vašu figuru.

Exit mobile version