Najbolje namirnice za poboljšanje probave

Probavni trakt igra vitalnu ulogu u vašem zdravlju jer je odgovoran za apsorpciju hranjivih tvari i uklanjanje otpada. Nažalost, mnogi ljudi zbog raznih razloga pate od probavnih problema kao što su nadutost, grčevi, plinovi, bolovi u trbuhu, proljev i zatvor. Određena stanja, kao što su sindrom iritabilnog crijeva (IBS), gastroezofagealna refluksna bolest (GERB), Crohnova bolest, divertikulitis i žgaravica, mogu vas izložiti riziku od ozbiljnijih probavnih problema. Međutim, čak i zdrava osoba može doživjeti probleme s probavom zbog stvari poput nedostatka vlakana ili hrane bogate probioticima u svojoj prehrani. Evo 5 najboljih namirnica za poboljšanje probave.

1. Jogurt

Jogurt se proizvodi od mlijeka koje je fermentirano, obično pomoću bakterija mliječne kiseline. Sadrži prijateljske bakterije poznate kao probiotici, koje su dobre bakterije koje žive u vašem probavnom traktu i mogu poboljšati probavu, održavajući vaša crijeva zdravima. Dok se probiotici prirodno nalaze u crijevima, povećanje unosa kroz hranu poput jogurta može olakšati probavu. Probiotici mogu pomoći kod probavnih problema kao što su nadutost, zatvor i proljev. Također je dokazano da poboljšavaju apsorpciju laktoze ili mliječnog šećera. Međutim, ne sadrže svi jogurti probiotike. Prilikom kupnje svakako potražite na pakiranju “žive i aktivne kulture”.

2. Jabuke

Jabuke su bogat izvor pektina, topivih vlakana. Pektin zaobilazi probavu u tankom crijevu, a potom ga prijateljske bakterije razgrađuju u debelom crijevu. Povećava volumen stolice pa se često koristi za ublažavanje zatvora i proljeva. Također se pokazalo da smanjuje rizik od crijevnih infekcija, kao i upale debelog crijeva.

3. Kopar

Komorač je biljka sa blijedom lukovicom i dugim zelenim stabljikama koja se koristi za dodavanje okusa hrani. Sadržaj vlakana pomaže u sprječavanju zatvora i poboljšava pravilnost probavnog trakta. Komorač također sadrži antispazmodik koji opušta glatke mišiće probavnog trakta. Ovo djelovanje može smanjiti negativne probavne simptome kao što su nadutost, plinovi i grčevi.

4. Kefir

Kefir je uzgojeni mliječni proizvod koji se dobiva dodavanjem “zrnaca” kefira u mlijeko. Ova “zrnca” su rezultat miješanja kvasca i bakterija s mlijekom i čini se da imaju probavne prednosti. Poput probiotika u jogurtu, kefirne kulture pomažu u apsorpciji laktoze, smanjujući neke od negativnih nuspojava povezanih s intolerancijom na laktozu, poput nadutosti, grčeva i plinova. U brojnim studijama kefir je doveo do povećanja zdravih bakterija koje pospješuju probavu, a istovremeno je smanjio broj štetnih bakterija. Konzumacija kefira također je povezana sa smanjenjem upale u crijevima, što dodatno pospješuje probavni proces.

5. Chia sjemenke

Chia sjemenke izvrstan su izvor vlakana, zbog čega u želucu nakon konzumiranja stvaraju tvar nalik želatini. Djeluju kao prebiotik, podržavaju rast zdravih bakterija u crijevima i pridonose zdravoj probavi. Njihov sadržaj vlakana također pomaže u poboljšanju redovitosti i pražnjenja crijeva.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki