Najpopularniji kruh pokazao se i najštetnijim

Ovisno o vrsti brašna od kojeg se proizvode, pekarski proizvodi se dijele na pšenične, ražene, pšenično-ražene i ječmene. Osim toga, svaka vrsta brašna može biti najvišeg, prvog ili drugog razreda.

Najštetnija vrsta kruha od navedenih, prema mišljenju većine znanstvenika, je pšenični “rezani” kruh od prvoklasnog brašna. A evo i zašto.

Prema statistikama, najpopularniji, a time i najomiljeniji je bijeli pšenični kruh od vrhunskog brašna. Nutricionisti iz cijelog svijeta ne umaraju nas podsjećati da su sve korisne tvari potpuno izgubljene u takvom proizvodu.

Upravo se to događa vašem tijelu ako pojedete previše kruha

Britanski kardiolog William Davis tvrdi da je pšenični kruh najopasniji. Prije samo dva-tri desetljeća pšenica se bitno razlikovala (nabolje) od onoga što se danas prodaje. Prema riječima Engleza, hibridi ove kulture imaju značajno izmijenjen genetski kod. Sukladno tome, svojstva brašna se značajno mijenjaju.

S Davisom se slaže i ruski nutricionist Andrey Bobrovsky. On općenito preporučuje jesti samo raženi kruh.

A voditelj medicinskog odjela jedne od klinika u Connecticutu, Andrew Rubman, poziva se na rezultate brojnih studija. Tako je utvrđeno da jedenje bijelog pšeničnog kruha naglo povećava rizik od dijabetesa. Osobe sklone ovoj bolesti su u opasnosti.

Tim autoritativnog međunarodnog časopisa o raku “Journal of Cancer” također nije na strani pšeničnog kruha. Jedan od članaka objavljenih u publikaciji navodi kako su redovita konzumacija svježeg bijelog pšeničnog kruha i pojava raka u izravnoj vezi./Zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki