Najvažnije proizvode u zimskom jelovniku navela je poznata dijetetičarka i nutricionistica Elena Sviridova. Prije svega, to je riba – jedan od glavnih izvora omega-3 masnih kiselina, koje su odgovorne za jačanje imunološkog sustava.
“Također, omega-3 se bori protiv depresije. Ako vam dosadi jesti ribu, možete jesti orahe, sjemenke lana, grah i chia”, objasnila je nutricionistica.
7 recepata za detoksikaciju jetre
Osim toga, u jelovnik je dobro dodati mrkvu, ciklu i krumpir koji sadrže dovoljnu količinu vitamina A. Njihov sastav bogat ugljikohidratima dat će puno energije, istaknula je stručnjakinja.
Sviridova je dodala da su agrumi zimi također važan dio – mandarine i naranče su dobar izvor vlakana i flavonoida.
Zaključno, specijalist je napomenuo da zimi treba piti više vode i jesti juhe, po mogućnosti na bazi pileće ili mesne juhe, kao i riblju juhu./Zdrave.to
Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!