Zagreba Lajfhaki

Najvažnije zdravstvene prednosti mliječnih proizvoda

Mlijeko je cjelovita namirnica zbog sadržaja vrijednih bjelančevina, masti, ugljikohidrata i mineralnih soli. Sadrži i razne vitamine, i to u znatnim količinama – vitamin A i C, vitamine B skupine itd.

Mlijeko

Mlijeko je posebno potrebna i korisna namirnica kako za organizam u razvoju tako i za sve uzraste. Pogodan je kao dijetalna hrana kod nekih težih bolesnih stanja, u starijoj životnoj dobi. Mlijeko treba svakodnevno uključiti u jelovnik, posebno za malu djecu. Najbolje ga je piti na gutljaje i uz to pojesti komad kruha. Navika pijenja sirovog mlijeka na nekim mjestima se ne preporučuje jer ono može sadržavati mikroorganizme koji uzrokuju bolesti bilo od bolesne krave ili iz nehigijenskih uvjeta. Mlijeko koje se prodaje je pasterizirano i bez klica.

Jogurt

Jogurt je nacionalna bugarska hrana ugodnog okusa i visoke nutritivne vrijednosti. Ljeti, poslužen uz mlaćenicu, ajran i tarator od češnjaka, korisna je hrana za rashlađivanje. Jogurt se koristi i kao dijetalna hrana za neke bolesti.

Maslac

Maslac se dobiva mućenjem vrhnja, najčešće od kravljeg mlijeka. Sadrži veliki postotak masti i bjelančevina, ugljikohidrata, vitamina i vode. Maslac je lako probavljiva namirnica koja tijelu osigurava značajnu količinu hranjivih tvari. Potrebno ga je koristiti svakodnevno, a posebno kod djece. Odrasli bi ga trebali koristiti u ograničenoj količini, jer u većoj količini predisponira aterosklerozu.

Sir

Sir je jedna od najstarijih namirnica Bugara. Danas gotovo da nema stola na kojem se ne nalazi sir. Sir može biti od ovčjeg ili kravljeg mlijeka. Osim velike količine bjelančevina i masti, sir sadrži i enzime koji su važni za rad želuca i crijeva. Među solima koje sadrži posebno su važni kalcij i fosfor. Štiti zube od bolesti. Probavljivost sira, kada je mekan i žvače se polako i kontinuirano, doseže 90, čak i 100%. Dragocjena je namirnica za zdrave i bolesne, jednako korisna za ljude umnog i fizičkog rada.

Sir

Sir je po sastavu i hranjivosti sličan siru. Može biti i od ovčjeg ili kravljeg mlijeka.

Sirutka

Sirutka je prerađeno ili obrano mlijeko koje nema masnoće, ali s druge strane ipak sadrži ugljikohidrate, bjelančevine, soli (uglavnom kalij, fosfor i magnezij), enzime i vitamine. Stoga naš narod i danas upotrebljava sirutku u nekim slučajevima za ishranu tuberkuloznih bolesnika i kod žutice, proljeva i t. Uspješno se koristi i kao diuretik kod bubrežnih kamenaca, poremećaja žuči, bolesti jetre, srca (insuficijencija), ateroskleroze.

Exit mobile version