Napravite si kruh s malo ugljikohidrata

Bugarin rijetko sjeda za stol bez kruha. No, više nije tajna da je čak i takozvani kruh od cjelovitog zrna daleko od svog naziva i uopće nije toliko koristan koliko bi trebao biti.

Dakle, ako slijedite keto dijetu (tj. dijetu s malo ugljikohidrata), ovaj recept za keto kruh morate znati.

Kruh bez glutena bit će vrlo koristan ne samo za osobe s autoimunim bolestima, metaboličkim abnormalnostima, već i za one koji žele izgubiti težinu.

“No čak i ako niste na dijeti, mislim da ćete htjeti probati ovaj kruh jer ne samo da je zdrav, već je i ukusan i lako ga je napraviti kod kuće”, piše dr. Josh Axe, svjetski poznati nutricionist, na svojoj web stranici specijalist funkcionalne medicine, naturopatije i kliničke prehrane.

Godine 2008. utemeljio je Exodus Health Center u svom rodnom gradu Nashvilleu, Tennessee, koji se danas ubraja među najveće privatne ordinacije funkcionalne medicine. Njegova je stranica među deset najpopularnijih stranica o zdravom načinu života na svijetu s više od 6 milijuna posjetitelja mjesečno.

Kao što možda znate, povećanje unosa zdravih proteina i masti uz pomoć recepata kao što je keto kruh zaista može učiniti čuda za vašu razinu energije i više. Pogledajmo zašto bi ovo lako mogao biti kandidat za najbolji recept za kruh ikada podijeljen.

Što znači biti na ketogenoj (često skraćeno “keto”) dijeti? Kada ste na keto dijeti, konzumirate hranu koja ima vrlo malo ugljikohidrata i masti. Ideja koja stoji iza ovog načina prehrane i zašto tako dobro funkcionira je da kada tijelo dobije tako male količine glukoze iz ugljikohidrata, može sagorjeti još jedan izvor goriva – mast – za energiju.

Stoga je keto dijeta poznata po tome što pomaže tijelu u impresivnom brzom sagorijevanju masti! Keto dijeta će vam se svidjeti još više jer ograničavanjem šećera i prerađenih žitarica možete smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, bolesti koja je ovih dana sve češća.

Ako ste tražili najbolji kruh kada su u pitanju zdrave masnoće, ovaj recept će sigurno zadovoljiti vaše kriterije. Ovo je u osnovi kruh od kokosa i bademovog brašna. Što je tako dobro u jedenju badema? Za početak, puni su zdravih mononezasićenih masnoća, za koje istraživanja pokazuju da su masnoće koje su zdrave za srce i mogu pomoći u smanjenju LDL-a (lošeg kolesterola), kao i rizika od srčanih bolesti.

Ugljikohidrati i šećer u “normalnom” kruhu obično su visoki, dok su proteini i masti niski. Upravo je suprotno s ovim receptom za keto kruh – masti i proteina su porasli, dok su ugljikohidrati i šećeri jedva dostupni po porciji.

Sastav

11/2 šalice bademovog brašna

6 bjelanjaka (NAPOMENA: u ovom receptu nisu potrebni žumanjci)

1/4 žličice tartar kreme

3-4 žlice maslaca, otopljenog

3/4 žličice sode bikarbone

3 žličice jabučnog octa

2 žlice kokosovog brašna

Nutritivne činjenice

Jedna kriška ovog kruha s malo ugljikohidrata sadrži oko: 65 kalorija, 3,1 gram proteina, 6 grama masti, 2,4 grama ugljikohidrata, 1,2 grama vlakana, 0,4 grama šećera, 74 miligrama natrija, 5,3 miligrama kolesterola, 1 miligram željeza, 19 miligrama kalcij, 70 međunarodnih jedinica vitamina A.

Kao što vidite, ovaj recept nije kruh bez ugljikohidrata, ali ima prilično malo ugljikohidrata s nešto više od 2 grama ugljikohidrata po kriški. Kakav je u usporedbi s tipičnim kruhom? Samo jedna kriška kruha od 100% cjelovitog zrna pšenice može sadržavati oko 15 grama ugljikohidrata! Isti bi kruh imao samo 1 gram masti u 1 kriški, u usporedbi sa 6 grama masti u ovom receptu.

dr. Josh Axe

Što je sa šećerom? Ovaj keto kruh nema gotovo nimalo šećera – samo 0,4 grama po kriški! Gotovo svi ugljikohidrati u ovom receptu dolaze iz kokosovog i bademovog brašna. Postoji samo 6 grama ugljikohidrata i impresivnih 6 grama proteina u jednoj šalici bademovog brašna – to je kao proteinski prah orašastih plodova!

Neki recepti za keto kruh koriste laneno brašno umjesto bademovog/kokosovog brašna, dok drugi uključuju psilium u prahu, što nije loša ideja jer su oba sastojka pogodna za keto i sadrže vlakna.

Što još nudi ovaj keto kruh? Puna zdravih bjelanjaka, svakako odaberite organska jaja iz slobodnog uzgoja, koja su poznata kao hranjivija. Ovaj recept također osigurava nešto vitamina A zahvaljujući uglavnom maslacu.

Kako napraviti keto kruh?

Prije nego što ga počnete kuhati za ovaj recept za kruh s malo ugljikohidrata, svakako zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva.

Prvo što trebate učiniti je odvojiti bjelanjke od šest jaja. Žumanjke slobodno ostavite sa strane da ih iskoristite za neki drugi recept. Bjelanjcima dodajte kremu od tartara. Ručnim mikserom počnite mutiti jaja. Možete prestati tući nakon što smjesa dobije meke vrhove. Dodajte bademovo brašno, maslac, sodu bikarbonu, jabučni ocat i kokosovo brašno u multipraktik. Sve dobro promiješajte. Smjesu izlijte u podmazan kalup za kruh, stavite u pećnicu i pecite 30 minuta. Vaš bi kruh trebao biti crven na vrhu! Ostavite kruh da se malo ohladi prije rezanja. Zatim poslužite i uživajte u okusu!

“Ako ste na keto dijeti, ovo je jedan od mojih recepata za kruh koji možete namazati maslacem ili gheejem”, sažima dr. Axe.

Boris ALEKSANDROV

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki