Zagreba Lajfhaki

Nar ima snažno antibakterijsko i antivirusno djelovanje

Nar je izvor mnogih vitamina, minerala i vrijednih nutrijenata poput proteina, vlakana, vitamina C, vitamina K, folne kiseline i kalija. Šipak je jedno od najčešće korištenih voća u dijetama za mršavljenje zbog niske kalorijske vrijednosti. No, osim ovog učinka, redovita konzumacija nara daje niz drugih dobrobiti.

Redovita konzumacija nara može vas zaštititi od bolesti poput dijabetesa tipa 2 i pretilosti.

Voće također podržava zdravlje crijeva i redovito pražnjenje crijeva. Svakodnevna konzumacija sprječava rizik od zatvora zbog sadržaja prirodnih vlakana.

Nar podržava zdravlje srca. Redovita konzumacija voća ili njegovog soka može održati dobru cirkulaciju krvi. Ovo svojstvo smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Antioksidansi sadržani u voću smanjuju proces oksidacije lošeg kolesterola i shodno tome imaju zaštitni učinak na proces ateroskleroze.

Smanjuje upalu zglobova. Bolovi u zglobovima su jaki, smanjuju kvalitetu života i često dovode do promjena na zglobovima i hrskavici. Nar sadrži brojne enzime koji djeluju na smanjenje negnojnih upala u tijelu, osobito artritičnih upala zglobova.

Nar ima jaka antibakterijska svojstva. Poput meda, ovo ukusno voće ima nevjerojatna antibakterijska svojstva. Djeluje protuupalno i eliminira mikroorganizme koji uzrokuju bolesti. Južnoamerički istraživači otkrili su da ekstrakti soka od nara imaju snažan učinak širokog spektra protiv brojnih bakterija. Antivirusna svojstva nara su širokog spektra – uključujući i protiv virusa AIDS-a. Autori istraživanja ističu ljekovita svojstva voća te savjetuju da ga češće konzumiraju.

Exit mobile version