Ne samo crni i zeleni: po čemu se razlikuju različite vrste čajeva i koji je najzdraviji

Jeste li znali da je čaj posebno osušeno lišće kineske kamelije (Camellia sinensis).

Dakle, i crni i zeleni čaj dobivaju se iz istog grma, razlika je samo u obradi sirovina. Što su sušenje i fermentacija intenzivniji, to je više kofeina sadržano u kuhanom piću, jer se druge tvari uništavaju tijekom procesa oksidacije.

Nakon žetve, daljnja obrada sirovina uključuje sljedeće tehnološke procese: sušenje lista čaja, valjanje, enzimatsku oksidaciju, fiksiranje i sušenje.

Trajanje i intenzitet svake faze omogućuje dobivanje različitih vrsta čaja: zeleni, bijeli, žuti, crveni, crni, pu-erh.

Na primjer, za dobivanje zelenog čaja, lišće gotovo ne prolazi oksidaciju i samo prolazi kroz fazu sušenja.

Čaj
Fotografija: © Belnovosti

Ali žuti i crveni čaj imaju isto ime – oolong i podložni su fermentaciji, iako u nepotpunom obliku.

Žute sorte se prerađuju manje intenzivno, pa su slične zelenom čaju. Crvene sorte su više obrađene, što ih čini sličnim crnom čaju. Pu-erh je posebno visoko fermentiran.

Najveće ljekovito i preventivno djelovanje imaju nefermentirani čajevi – bijeli i zeleni. Slijede polufermentirani žuti i plavi čajevi, dok najmanji učinak imaju fermentirani crveni i crni čajevi.

Ranije smo vam rekli kako ublažiti svoje stanje tijekom magnetskih oluja.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki