Nećete vjerovati što će se dogoditi ako pojedete ove orašaste plodove

Ako se pitate što jesti između doručka i ručka, ručka i večere, imamo odličan prijedlog za vas. Umjesto čipsa, grickalica i ostalog što je daleko od zdrave hrane, probajte sirove orašaste plodove. Ne samo da su ukusni, već su i vrlo zdravi. Evo nekoliko primjera zdravih i ukusnih orašastih plodova.

bademi

Šaka badema dnevno osigurava preporučenu razinu minerala, proteina i vitamina za taj dan. Bademi su bogati celulozom, nezasićenim masnim kiselinama poput oleinske i palmitoleinske, koje smanjuju “loš kolesterol”, a povećavaju “dobar kolesterol”. Vitamini koje sadrže ovi orašasti plodovi su vitamin E, B-kompleks (riboflavin, niacin, tiamin, B-5, B-6 i folna kiselina). Osim toga, bademi su također nevjerojatan izvor minerala kao što su mangan, kalij, kalcij, željezo, magnezij, cink i selen.

Lješnjaci

Lješnjaci su bogati celulozom, vitaminima, mineralima kao i fitokemikalijama. Zajedno štite od raznih bolesti i raka. Jedinstvena kvaliteta lješnjaka je da su vrlo bogati folnom kiselinom. To je važan vitamin koji sprječava megaloblastičnu anemiju i pomaže zdravom razvoju fetusa, što je dobra vijest za buduće majke. 100 grama sirovih orašastih plodova sadrži oko 28% preporučenog dnevnog unosa ovog vitamina. Lješnjaci su vrlo dobar izvor vitamina E, kao i ostalih vitamina B kompleksa. Zbog minerala kao što su mangan, kalij, kalcij, bakar, cink, željezo, magnezij i selen, kojih ovdje ima u izobilju, lješnjak zaslužuje biti među našim najvažnijim izvorima energije tijekom dana.

Kašu

Indijski oraščići, kao i ostali orašasti plodovi, bogati su nezasićenim masnim kiselinama i mineralima poput mangana, kalija, kalcija, bakra, cinka, željeza, magnezija i selena. Šaka indijskih oraščića dnevno osigurava organizmu dovoljnu količinu ovih tvari. Nešto po čemu se indijski oraščići razlikuju od ostalih orašastih plodova je to što sadrže malu količinu zeaksantina, jednog od dva karotenoida koji se nalaze u mrežnici. Smatra se da pomaže u sprječavanju makularne degeneracije kod odraslih.

Orasi

Sadržaj nezasićenih masnih kiselina je oko 72%, a samo 25 grama orašastih plodova dnevno osigurava gotovo 80% preporučenog dnevnog unosa omega-3 masnih kiselina. Redovita konzumacija oraha povećava razinu “dobrog kolesterola” u krvi. Orasi sadrže najviše polifenola od svih poznatih orašastih plodova. 6-7 oraha dnevno čisti organizam od slobodnih radikala koji uzrokuju bolesti. Kao i drugi orašasti plodovi, orasi su također koristan izvor vitamina i minerala.

A evo i najkorisnijeg načina konzumiranja orašastih plodova – potopiti ih u vodu!

Objašnjenje je jednostavno: svi orašasti plodovi sadrže takozvane inhibitore koji ih štite od bakterija i drugih štetočina u tlu dok ne dođe vrijeme da proklijaju. Kada ih potopite u vodu, uklanjate te tvari koje su dobre za orašaste plodove, a loše za naš probavni sustav. Nakon dužeg stajanja u vodi, orašasti plodovi višestruko povećavaju sadržaj vitamina i minerala korisnih za naš organizam. Oni postaju hrana koju tijelo lako i brzo apsorbira. Namočite sirove orašaste plodove preko noći ili oko 7 sati, a zatim ih isperite jer je voda u kojoj su bili zasićena štetnim inhibitorima kojih se želimo riješiti.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki