Zagreba Lajfhaki

Nedostatak soli u organizmu oštećuje živce i mišiće

Puno se govori o štetnosti soli. U velikim količinama, naravno, ovaj prirodni izvor minerala može stvarno naštetiti: izazvati oticanje tkiva, dodatno opteretiti arterijske žile i srce. Ali to je ako ga koristite bez mjere.

Optimalna norma za zdravu odraslu osobu je 15 g natrijevog klorida dnevno. Uz to treba voditi računa o sljedećem: 10 g u naš organizam ulazi u sastavu gotovih proizvoda. A samo 5 g se može konzumirati dodatno, prilikom pripreme hrane.

Metode liječenja solju

Imamo li koristi od soli?

Natrijev klorid (službeni naziv soli) pomaže apsorpciju mnogih tvari, sudjeluje u stvaranju koštanog i mišićnog tkiva, regulira krvni tlak, djeluje antiseptički na bakterije tijekom procesa truljenja u tijelu. Sol sadrži natrij, čiji nedostatak može dovesti do neuromuskularnih poremećaja, te je izvor klora koji je neophodan za proizvodnju želučanog soka.

Čime da ga zamijenimo?

• Sok od citrusa. Važno je koristiti samo svježe iscijeđeno. Limun i limeta – za prženo povrće i salate, naranča i grejp – u preljevima za salate.

• Začini. Curry je odličan za piletinu ili drugo nemasno meso. Peršin i kopar pojačat će okus i miris ribe i plodova mora. Ne zaboravite na crvenu papriku, kumin, origano, provansalsko bilje, korijander.

• Luk i češnjak. Inače, luk se može i treba karamelizirati – popržiti uz dodatak šećera.

• Kelj. Osušene ili svježe alge ne samo da će hrani dati slan okus, već će i opskrbiti organizam potrebnim udjelom joda.

Exit mobile version