Zagreba Lajfhaki

Nemojte ih jesti: Ova hrana je neprijatelj dugovječnosti

Prehrana koja jede uglavnom ultraprerađenu hranu može vam skratiti godine života.

Namirnice s flavonolima – ključ dugovječnosti

Nova studija otkriva da su ljudi koji konzumiraju veće količine prerađene hrane 10% veća vjerojatnost rane smrtiposebno od bolesti srca i dijabetesa.

Međutim, u ovom trenutku nije pronađena veza između visoko prerađene hrane i smrti povezanih s rakom, izvještava HealthDay News.

Flavonoidi koji spašavaju život – gdje i kako do njih?

Istraživači su analizirali podatke o prehrani i zdravlju iz preko pola milijuna ljudi, koji su u prosjeku praćeni 23 godine. To nalaze gazirana pića i namirnice poput pljeskavice, hrenovke i kobasice su “najsnažnije povezani s rizikom smrtnosti”.

Čak i nakon uračunavanja drugih čimbenika kao što su pretilost i pušenje, povezanost između ultraprerađene hrane i smrtnosti je ostala.

Istraživač Nacionalnog instituta za rak kaže: “Dijeta s malo ove hrane sada se preporučuje za prevenciju bolesti i promicanje zdravlja.”

Međutim, znanstvenici naglašavaju da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo koji aspekti pretjerano obrađeno hrana predstavlja potencijalni rizik za zdravlje./zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

Exit mobile version