Zagreba Lajfhaki

Nemojte žuriti da bacite ovu travu – snižava šećer u krvi i čisti krvne žile

„Vitamin K je neophodan za zdravlje. Uključen je u proces zgrušavanja krvi, a također pomaže u jačanju kostiju. Može pomoći i u borbi protiv ateroskleroze i dijabetesa“, kaže liječnica.

Još nekoliko dobrobiti ovog vitamina: može poboljšati vid i smanjiti rizik od raka. Ipak, ne treba pretjerivati ​​jer unos vitamina K u velikim količinama može izazvati zdravstvene probleme poput tromboze i krvarenja.

Doktor: Ova biljka snižava šećer u krvi za 60%

Većina dodataka prehrani osigurava 50 do 100 mikrograma vitamina K dnevno, što je preporučena količina za odrasle. Međutim, ljudi koji uzimaju antikoagulanse ili oni s problemima krvarenja trebaju razgovarati o doziranju ovog vitamina K sa svojim liječnikom. Previše može uzrokovati krvarenje.

Najbolji izvori vitamina K su zeleno povrće poput špinata, kelja i brokule, kao i riba, mliječni proizvodi i jaja.

Sadrži ga u sljedećim količinama u 100 g ovih namirnica:

  • špinat – 483 mcg
  • Prokulica – 177 mk
  • brokula – 141 mcg
  • peršin – 164 mcg
  • korijander – 310 mcg

No, kopriva je apsolutni šampion – u 100 g ima i do 500 mikrograma vitamina K.

„Osim toga, kopriva je bogata željezom, kalcijem i magnezijem, što je čini blagotvornom za zdravlje kostiju i mišića. Juha od koprive može poboljšati probavu, ojačati imunološki sustav i smanjiti upale. Kopriva može kontrolirati razinu kolesterola u krvi, što je iznimno važno za prevenciju kardiovaskularnih bolesti“, kaže liječnica.

Više: Liječnik je otkrio što će se dogoditi s vašim šećerom u krvi ako svaki dan jedete rajčice

Ova biljka se preporučuje kod bolesti bubrega, mokraćnog mjehura, jetre i žučnog mjehura. Stariji ljudi, kao i oni koji pate od tromboflebitisa i proširenih vena, ne bi trebali zlorabiti koprivu. Za ishranu se može koristiti svježa trava prije cvatnje, a ako se bere kasnije, može se koristiti samo osušena.

Kopriva se od davnina koristi u kulinarstvu: dodaje se salatama, juhi od kupusa, pireu, umacima i pitama. Ova biljka spada u lako probavljivo bilje i preporučuje se pripremati je zajedno sa kiselicom i svim vrtnim povrćem.

Pri kuhanju jela od koprive treba koristiti posuđe koje ne oksidira (emajlirano, stakleno ili drveno). Sitno nasjeckana kopriva ne može se dugo čuvati na zraku, niti se može dugo kuhati. Najbolji način da sačuvate sve vitamine je kuhanje biljke na pari.

Doktor: Ovo je najkorisniji zaslađivač – ne podiže šećer u krvi, a sadrži hrpu vitamina

Salata od koprive – oprani listovi koprive (oko 400 g) kuhaju se nekoliko minuta, procijede. Zatim izrežite, stavite u zdjelu za salatu, dodajte nasjeckani mladi luk i peršin. U četvrtinu šalice juhe od koprive dodaju se mljeveni orasi (1/2 šalice), po ukusu dodaju se ocat i sol, promiješa i začini dobivenom smjesom.

Juha od koprive – mlade koprive (250 g) stavite u kipuću vodu 2 minute, zatim procijedite kroz cjedilo, sitno nasjeckajte i pirjajte na ulju 10 minuta. Narežite i popržite mrkvu i 1 glavicu luka. U kipuću juhu dodajte nasjeckani krumpir. Nakon što juha ponovno zavrije, dodajte mrkvu i luk. 5-10 minuta prije spremnosti stavite kiselicu i dodajte koprivu. Prilikom posluživanja na tanjure stavite kriške tvrdo kuhanih jaja i kiselo vrhnje.

Važno: Članak ne zamjenjuje uravnoteženu prehranu i savjetovanje sa stručnjakom!

Exit mobile version