Neočekivane prednosti rajčice: što niste znali o svom omiljenom povrću

Što može biti ukusnije od zrele rajčice, prerezane na pola i posute solju?

Karakterističan miris i slatko-slani okus dopao se mnogima. A koliko dobrobiti ima ovo prekrasno voće!

Rajčica se sastoji od 95% vode, a zadnjih 5% su ugljikohidrati.

Glavna korist je prisutnost snažnog antioksidansa likopena, koji smanjuje rizik od raka.

Povećan sadržaj likopena uočen je kod crvenijih rajčica. Ali njegova najveća koncentracija je u prerađenoj, kuhanoj rajčici u obliku kečapa ili paste od rajčice.

rajčice
Fotografija: © Belnovosti

Ova tvar dokazano poboljšava elastičnost stijenki arterija, što sprječava kardiovaskularne bolesti.

Likopen poboljšava stanje kože. Konzumirate li pastu od rajčice u kombinaciji s maslinovim uljem, vjerojatnost opeklina od sunca smanjuje se za 40%.

Osim što sadrži vitamine B, C, PP, K, A te minerale kalcij, kalij, fosfor, mangan, željezo, rajčica je prirodni antidepresiv. Zbog sadržaja serotonina i tiamina, koji proizvode “hormon sreće”.

S obzirom da je proizvod niskokaloričan, često se koristi u dijetnoj prehrani. Pomaže u poboljšanju probave, pamćenja, vraća snagu i čuva vid.

Kao i svaki dobar proizvod, postoje kontraindikacije. Paradajz ne smiju jesti oni koji imaju alergije, probleme s bubrezima i žučnim kamencima, giht, povišenu kiselost želuca, čir na želucu, gastritis, artritis, kardiovaskularne bolesti.

To ne znači da rajčicu treba potpuno isključiti iz prehrane.

Ako imate stambeno-komunalnih problema, ne biste trebali jesti sirove rajčice, jer su kiseli proizvod, a kora, koja sadrži mnogo grubih vlakana, iritira želučanu sluznicu, što može izazvati žgaravicu i nelagodu. Ali rajčice se mogu malo pirjati i pržiti s jajima, što će stvoriti nježniju opciju za osobe sa sličnim bolestima.

U svakom slučaju, umjerena konzumacija će donijeti samo koristi.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki