Što može biti ukusnije od zrele rajčice, prerezane na pola i posute solju?
Karakterističan miris i slatko-slani okus dopao se mnogima. A koliko dobrobiti ima ovo prekrasno voće!
Rajčica se sastoji od 95% vode, a zadnjih 5% su ugljikohidrati.
Glavna korist je prisutnost snažnog antioksidansa likopena, koji smanjuje rizik od raka.
Povećan sadržaj likopena uočen je kod crvenijih rajčica. Ali njegova najveća koncentracija je u prerađenoj, kuhanoj rajčici u obliku kečapa ili paste od rajčice.
Ova tvar dokazano poboljšava elastičnost stijenki arterija, što sprječava kardiovaskularne bolesti.
Likopen poboljšava stanje kože. Konzumirate li pastu od rajčice u kombinaciji s maslinovim uljem, vjerojatnost opeklina od sunca smanjuje se za 40%.
Osim što sadrži vitamine B, C, PP, K, A te minerale kalcij, kalij, fosfor, mangan, željezo, rajčica je prirodni antidepresiv. Zbog sadržaja serotonina i tiamina, koji proizvode “hormon sreće”.
S obzirom da je proizvod niskokaloričan, često se koristi u dijetnoj prehrani. Pomaže u poboljšanju probave, pamćenja, vraća snagu i čuva vid.
Kao i svaki dobar proizvod, postoje kontraindikacije. Paradajz ne smiju jesti oni koji imaju alergije, probleme s bubrezima i žučnim kamencima, giht, povišenu kiselost želuca, čir na želucu, gastritis, artritis, kardiovaskularne bolesti.
To ne znači da rajčicu treba potpuno isključiti iz prehrane.
Ako imate stambeno-komunalnih problema, ne biste trebali jesti sirove rajčice, jer su kiseli proizvod, a kora, koja sadrži mnogo grubih vlakana, iritira želučanu sluznicu, što može izazvati žgaravicu i nelagodu. Ali rajčice se mogu malo pirjati i pržiti s jajima, što će stvoriti nježniju opciju za osobe sa sličnim bolestima.
U svakom slučaju, umjerena konzumacija će donijeti samo koristi.