Zagreba Lajfhaki

Nevjerojatne dobrobiti koprive

Kopriva je jedna od najkorisnijih biljaka koje je priroda podarila čovjeku. Narodna medicina odavno je prepoznala i koristi koprivu u ljekovite svrhe, a njezine dobrobiti su ogromne i dokazane. Liječnici naturopati vole se šaliti da kad bi ljudi poznavali njezinu ljekovitost, sadili bi samo koprivu. Osim toga, dobrobiti mogu imati svi dijelovi koprive – korijen, stabljika i listovi.

U prirodi kopriva hrani više od 40 vrsta kukaca, uključujući i neke leptire, au kasno ljeto velike količine sjemenki izvor su žitarica mnogim pticama. Kopriva cvate od svibnja do rujna, s uspravnom i drvenastom četverocijevom stabljikom, sa srcolikim i zašiljenim listovima.

Sastav koprive

Podaci za 100 g koprive: Kalorije 42; Ukupna mast 0,11 g; kolesterol 0 mg; Ukupno ugljikohidrati 7,49 g; Vlakna 6,9 g; Šećeri 0,25 g; Bjelančevine 2,71 g; Voda 87,67 ml.

Kopriva je izvor beta-karotena, vitamina A, C i E, željeza, kalcija, fosfata i minerala. Kopriva također sadrži više vitamina C nego neke kultivirane biljke i samonikle biljke, kao što su salata, brokula, špinat, cvjetača, mahune itd. Najveći postotak u koprivi ima voda, zatim proteini i šećeri, od kojih veliki dio spada u esencijalne aminokiseline.

Svježi listovi koprive dobar su izvor vitamina – A, B, D, E i K, mineralnih soli – kalcija, mangana, željeza, kalija, cinka, magnezija i bakra, fermenata, klorofila i bojila. Listovi koprive bogati su taninima, pantotenskom kiselinom, sitosterolom i histaminom, a rizomi najviše škrobom.

Primjena koprive u kulinarstvu

Uz svoja dokazana zdravstvena svojstva, kopriva se nametnula i kao ukusna namirnica kojom možemo pružiti užitak svojim osjetilima i nepcu. Njena kulinarska obrada je raznovrsna, ali važno je napomenuti da što je manja, to će veća količina korisnih tvari koprive ući u naš organizam.

Obično smo navikli koprivu uvrstiti u svoj jelovnik u proljeće. Mnogima su omiljeni juha od koprive, varivo od koprive ili salata. Zbog iglica koprive treba je brati u rukavicama i prije jela kratko popariti. Od koprive se može napraviti i brašno, a čaj od koprive je svjetski poznat po svojoj ljekovitosti.

Dobrobiti koprive

Može se reći da je kopriva jedno od čuda kojima nas je priroda obdarila. Poznato je po adstrigentnom, ekspektorantnom, toničkom, protuupalnom i diuretičkom učinku. Kopriva se preporuča kao moćan lijek za jetrene, artritične, reumatske i bubrežne bolesti, te u liječenju alergija i anemije.
Svoju ljekovitost kopriva duguje pročišćavanju krvi.

Exit mobile version