Patlidžani su zdravo povrće koje se može pohvaliti uravnoteženim sastavom vitamina i korisnih mikroelemenata.
Međutim, s ovim povrćem sve nije tako jednostavno. Njihova korist je neosporna, ali postoje situacije kada biste trebali odbiti njihovu konzumaciju.
Spoj
U patlidžanu možete pronaći:
• masti;
• natrij;
• ugljikohidrati;
• kalcij;
• fosfor;
• bakar;
• magnezij;
• vitamini različitih skupina.
Većina hranjivih tvari pohranjena je u svježem povrću. Nakon toplinske obrade, količina korisnih tvari počinje se smanjivati.
Koje su prednosti patlidžana?
Patlidžani sadrže mikroelemente koji su neophodni za normalan rad srca. Patlidžani su također korisni u prevenciji ateroskleroze i raznih kardiovaskularnih bolesti.
Patlidžani sadrže veliku količinu vitamina C, a on ima pozitivan učinak na ljudski živčani sustav. Također se napominje da ovaj vitamin jača imunološki sustav i odlična je zaštita od raznih prehlada.
Redovita konzumacija ovog povrća pozitivno utječe na rad kardiovaskularnog sustava. Stručnjaci također bilježe smanjenje razine kolesterola u krvi, jer patlidžani sadrže kalij i melanogen.
Opasnost patlidžana
Unatoč brojnim prednostima ovog povrća, postoje i nedostaci koje treba uzeti u obzir. Solanin se počinje stvarati u prezrelim plodovima, a to je otrov koji čak može izazvati trovanje organizma.
Među glavnim simptomima trovanja usoljenom govedinom su:
1) Proljev.
2) Čolić.
3) Konvulzije.
4) Mučnina.
5) Kratkoća daha.
U pravilu se navedeni simptomi mogu manifestirati ako se pretjerano konzumira prezrelo povrće.
Tko ne bi trebao jesti patlidžane?
U sljedećim situacijama trebali biste izbjegavati patlidžane:
• čir;
• gastritis;
• poremećaji.
Stvar je u tome što patlidžani sadrže veliku količinu vlakana. Konzumacijom povrća dolazi do preopterećenja organa gastrointestinalnog trakta, zbog čega nastaju negativne posljedice.
Proizvod trebaju s oprezom konzumirati osobe s dijabetesom. Činjenica je da ovo povrće može smanjiti koncentraciju glukoze. Osobe koje imaju problema s jetrom ili bubrezima također bi trebale izbjegavati konzumaciju.