Nova studija otkrila je ima li jabuka dobrobiti

O blagodatima jabuka govori se više od desetljeća. Ali koliko je to istina?

Kako će navika jedenja dvije jabuke dnevno utjecati na vaše zdravlje.

Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition otkrila je da jedenje dvije cijele jabuke dnevno može smanjiti razinu kolesterola u krvi, što pomaže u sprječavanju srčanog ili moždanog udara.

Kako bi došli do ovog zaključka, istraživači iz Zaklade Edmund Mach u Italiji proučavali su 40 odraslih osoba koje su imale blago povišene, ali inače zdrave razine kolesterola tijekom osam tjedana testiranja. Polovica grupe dobivala je dvije jabuke dnevno, a druga polovica napitak od soka od jabuke koji je sadržavao toliko šećera.

Pasji trn se konzumira kada su vitamini potpuno potrošeni

Obje su skupine zamoljene da zabilježe sve što su pojeli i popili te da izbjegnu bilo kakve druge promjene u prehrani, režimu vježbanja, lijekovima i drugim čimbenicima životnog stila.

Nakon pauze od nekoliko tjedana, grupe su zamijenjene i sudionici koji su prethodno konzumirali cijelo voće umjesto toga su dobili sok od jabuke. Ova vrsta istraživanja, nazvana crossover test, pomaže znanstvenicima da usporede rezultate različitih metoda na istoj osobi, umjesto da uspoređuju dvije različite osobe.

Studija je pokazala da kada su sudionici jeli dvije svježe jabuke dnevno, njihova razina kolesterola u krvi bila je niža nego kada su pili sok od jabuke. Rezultati su doveli istraživače do zaključka da spojevi u cijelom voću, posebice vlakna, mogu imati obećavajuću ulogu u zdravlju srca.

Osim toga, jabuke su bogate pektinom, posebnom vrstom dijetalnih vlakana koja utječu na metabolizam masti.

Pektin je, zajedno s drugim vrstama vlakana, dobar izvor hrane za zdrave bakterije u ljudskim crijevima, poznate kao mikrobiom, koji je povezan sa svime, od mršavljenja do mentalnog zdravlja. Jabuke su jedan od najboljih prehrambenih izvora pektina, uz naranče, mrkvu i breskve.

Mandarine štite organizam tijekom jeseni

Jabuke su također dobar izvor polifenola ili antioksidativnih spojeva u biljnoj hrani, koji su povezani s poboljšanim cjelokupnim zdravljem, uključujući manji rizik od većine kroničnih bolesti poput raka, dijabetesa i bolesti srca.

Istraživači vjeruju da uglavnom pektin i drugi oblici vlakana imaju učinak snižavanja kolesterola, iako polifenoli također mogu biti važni.

Studija pridodaje postojećim dokazima da jabuke mogu biti dio prehrane zdrave za srce, zajedno s drugim voćem i povrćem.Zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki