Zagreba Lajfhaki

Nova studija otkrila je trebamo li jaja jesti svaki dan

Postoji mnogo razloga zašto biste mogli početi jesti jaja svaki dan – ako već niste, naravno, piše Darrick.

Jaja pomažu u smanjenju upale, izgradnji mišićne mase i podržavaju imunološki sustav. Osim toga, kako pokazuje nova studija, ne samo da mogu ojačati vaše tijelo, već i povoljno utjecati na rad mozga, poboljšavajući kognitivne funkcije, prenosi “Jedi ovo, ne ono”.

U istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Nutritional Neuroscience, sudjelovalo je 79 osoba u dobi od 18 do 75 godina. Znanstvenici procjenjuju kognitivne funkcije dobrovoljaca pomoću posebnih testova koji se provode nekoliko puta.

4 namirnice koje snižavaju kolesterol

Otkrivaju da, iako jaja — t.j. NWT-03 protein koji sadrže – nije poboljšao rezultate sudionika na testu psihomotorne budnosti, poboljšali su svoje rezultate na testu brzine reakcije na signal.

“Ovo je vrlo zanimljiva studija jer nam omogućuje daljnje istraživanje utjecaja korisnih komponenti u kemijskom sastavu jaja i razumijevanje kako hidrolizat proteina jaja može biti koristan za zdravlje”, kaže registrirani dijetetičar Kieran Campbell.

Istraživači su otkrili da hidrolizat proteina NWT-03 ima sposobnost poboljšanja kognitivnih funkcija. Izvršne funkcije odgovorne su, između ostalog, za samoregulaciju, kreativnost, raspon pažnje, logiku, kratkoročno pamćenje, inhibitornu kontrolu i mentalnu fleksibilnost.

“Iako su rezultati studije pozitivni i obećavajući, teško je reći je li ova dobrobit isključivo posljedica proteina jaja NWT-03, jer postoje i druge komponente u kemijskom sastavu jaja za koje se pokazalo da imaju pozitivan učinak učinak na zdravlje mozga i kognitivnu funkciju. Pogledajte žumanjak. Godinama smo bili uvjereni da je konzumiranje previše jaja, uključujući žumanjak koji je bogat kolesterolom, loše za vaše zdravlje. Međutim, u posljednjem desetljeću otkrili smo da “Razine kolesterola u krvi samo su neizravno povezane s količinom kolesterola koju osoba dobiva hranom”, nastavlja Campbell.

Koji ljudi ne bi trebali jesti juhu?

“Žumanjak jajeta sadrži vrijedne i korisne fitonutrijente poput kolina, luteina i zeaksantina. Prema brojnim studijama, ovi nutrijenti mogu pozitivno utjecati i na kognitivne funkcije”, dodaje Campbell.

Ali on kaže: “Iako su rezultati studije obećavajući, još uvijek se morate pridržavati cjelokupnog obrasca zdrave prehrane koji uključuje sve tvari potrebne za optimalno funkcioniranje tijela i mozga. To bi trebala biti dijeta koja uključuje namirnice od cjelovitih žitarica , voća, povrća i nemasnih bjelančevina, a ima malo dodanog šećera te zasićenih i trans masti.”

“Kada se radi o održavanju visoke razine kognitivnih funkcija, veliku ulogu igra i koliko često napajate svoje tijelo”, objašnjava Campbell. “Ako svom mozgu ne dajete ono što mu je potrebno za ispravno funkcioniranje, osjećat ćete se iscrpljeno i rastreseno i bit će vam teško koncentrirati se na svakodnevne zadatke. Pridržavajući se prilično strogog rasporeda prehrane – obično doručak, ručak, večera i možda nekoliko međuobroka između – osigurat ćete svom tijelu i mozgu hranjive tvari koje su mu potrebne.”

Exit mobile version